Az érintett szolgáltatószektor a tilalomnak már a hírére is élénk tiltakozással reagált, mert a várható csődök mellett a munkahelyek tömegének elvesztésétől is tart. A bizottság jelenleg azt mérlegeli, hogy - az amerikai gyakorlat mintájára - központilag rendelje-e el a tilalmat, vagy hagyja meg a dohányzás visszaszorításának programját a tagállamok hatáskörében. A testület fogyasztóvédelmi kérdésekben illetékes tagja, David Byrne azzal érvelt, hogy Európának sok behoznivalója van a nikotinszenvedély visszaszorításában. Míg az USA-ban már csak a lakosság 22 százaléka él a szerzett rágyújtási és füstölési kényszertől függőségben, addig Európában ez az arány még 33 százalék. "Főleg a fiatalokat szeretném megkímélni attól, hogy kapcsolatba kerüljenek a dohánnyal" - mondta Byrne a Die Weltnek.

Németországban a szállodai és éttermi szövetség vezetője figyelmeztetett, hogy munkahelyek ezrei válnának semmivé a bizottság szigorú fellépése nyomán. Az osztrák vendéglátók szakmai szervezete - mint vezetőjük a Der Standardnak nyilatkozta - máris lobbizik Brüsszelben a tilalom kimondása ellen.

A dohányosok védelmében jelenleg hatályos magyar szabályozás - amely előírja, hogy a vendéglőkben el kell különíteni a dohányzó és a nemdohányzó részt, illetve hogy megfelelő légtisztító berendezést kell üzemeltetni - korrekt és piacképes - vélekedik Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Iparszövetségének elnöke, gyakorló vendéglős Pécsett. Szerinte ennél szigorúbb korlátozás már nem lenne életképes. Mint a szakember elmondta, a tapasztalatok szerint a vendégek nagyobb része nem fogadja el a dohányzás megtiltását, s gyakorta ezért az adott vendéglőt hibáztatják. Egyelőre a hazai vendégkör nem elég "érett" egy ilyen korlátozás elfogadására. Így ezt csak lépésről lépésre lehetne elfogadtatni. Ha az EU által fontolgatott tiltást drasztikusan vezetnék be, akkor ez az első években akár 25-30 százalékos forgalom-visszaesést is jelentene a éttermekben, s ezt követően a csökkenés 8-10 százalék körül stabilizálódna. Ráadásul ezzel a tiltással elterjedne az a gyakorlat, hogy a vendégek az éttermek előtt, az utcán dohányoznának.