Az US Visit, azaz "Amerikába tartó látogató és bevándorló státusát jelző technika" nevű eljárás évente 24 millió külföldi határátlépő vízumának adatait ellenőrzi. Tinta nélküli ujjlenyomatot vesznek tőlük, és azonnal ellenőrzik, hogy szerepelnek-e a hazai bűnügyi nyilvántartóban, vagy terroristalistán. Fényképet készítenek róluk, amely a bűnüldöző szervek számára szolgál adatbázisul. Az eljárást megismétlik, ha a külföldi elhagyja az országot a vízumkorlátozások betartásának ellenőrzése céljából.

A január elsejére ígért, de az ünnep miatt elhalasztott szabályok a régi, úgynevezett különleges feljegyzési program helyébe lépnek, mert az utóbbit a mohamedánokkal és a közép-keletiekkel szemben megkülönböztetőnek találták. A vízummentes program érintettjeire, főleg európaiakra az új beléptetési rend nem vonatkozik - jegyzi meg a BBC.

A 28 ország kivételével valamennyi állam - köztük Magyarország - polgáraira érvényes szabályt egyes országok ebben a formában is megkülönböztetőnek tartják. Brazília hivatalosan is kifogásolta az intézkedést, és megtorlásul legfontosabb nemzetközi repülőterein bevezette, hogy ujjlenyomatot vesznek az amerikai állampolgárokról, és lefényképezik őket.

Az Egyesült Államok 115 nemzetközi repülőterén és 14 nagyobb kikötőjében a vámhivatalnokok azonnal ellenőrizni tudják a bevándorlók és a látogatók feddhetetlenségét. A jövő év végéig a programot 50 szárazföldi határátkelőre is kiterjesztik. A programnak nincs köze az elmúlt hetek fokozott terrorellenes készültségéhez. Alkotói szerint hosszú távon gyorsítani fogja az utazások formalitásainak intézését.