A jelenlegi magas kamatszint arra elegendő, hogy ellensúlyozza a gazdaságban meglévő bizonytalanságot, a 12,5 százalékos jegybanki alapkamat összhangban van a gazdaság jelenlegi helyzetével - jelentette ki Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank elnöke.

A jegybank elnöke a HírTV a Nap vendége című műsorában elmondta: a bizonytalanság megszüntetésének eszköze a költségvetés hiányának csökkentése, a lakossági megtakarítások növelése. Járai szerint a 150 milliárd forintos bejelentett kiadáscsökkentés után is marad feszültség az idei költségvetésben, nagy erőfeszítéseket kell tenni, hogy a hiány a GDP 4,6 százalékára mérséklődjön. Hozzátette azt is, hogy a tavalyi államháztartási hiány valójában több, mint 5,6 százalék, mivel az önkormányzatok gazdálkodása is deficittel zár majd, ami további 0,3-0,4 százalékos hiányt jelent.

Az MNB idei év végi 5,9 százalékos inflációs prognózisának megállapítása óta számos, az inflációt erősítő intézkedés történt és a forint is gyengébb a vártnál, amit az MNB a magas kamattal igyekezett ellensúlyozni és "remélem, hogy a 2005 végi 4 százalékos inflációs cél megvalósul" - mondta a jegybank elnöke.

Járai Zsigmond szerint Draskovics Tibor kijelölt pénzügyminiszterrel nem rossz a személyes kapcsolata, és a jegybank és a Pénzügyminisztérium vezetése között is korrekt lesz a kapcsolat, miként volt Varga Mihállyal és László Csabával is. "Az a dolgunk, hogy az ország érdekében együttműködjünk" - hangsúlyozta az MNB elnöke.

Járai beszélt a magyar médiában és az angol The Financial Timesban személyét ért bírálatokról illetve támadásról. "A személyem és a jegybank elleni támadások elbizonytalanítják a befektetőket a magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban. Egy bizonytalanabb helyzetben a jegybanknak egyetlen lehetősége: magasabb kamatot tartani. Bár az összefüggés nem direkt, de igaz, minél többet támadják a jegybankot, annál magasabb lesz a kamatszint Magyarországon" - jelentette ki Járai Zsigmond.(MTI)