Tíz személy nemzetközi körözését kérte az Interpoltól az orosz főügyészség a Jukosz olajipari óriáscég elleni vizsgálat keretében - értesült a távirati iroda. A körözöttek között van a három főrészvényes, Leonyid Nyevzlin, Vlagyimir Dubov és Mihail Brudno is.

A többi hét személy olyan strómancégeket vezetett, amelyek olajeladás mímelésével bújtak ki az adófizetés alól - mondta Jurij Birjukov főügyész-helyettes kedden az Interfax hírügynökségnek. Nyevzlint azzal vádolják, hogy eltulajdonította két olajcég - a Tomszknyefty és egy olajfeldolgozó - rábízott részvényeit, 39 millió dolláros kárt okozva. Dubov állítólag a Volgográdi terület büdzséjéből katonalakások építésére kiutalt összegeket sikkasztotta el. Brudnónak az Apatit cég ásványkoncentrátumának eladásából származó 2,8 millió dolláros bevétel ellopását vetik a szemére.

Sajtóhírek szerint mindhárman Izraelbe menekültek a Jukosz elleni hadjárat elől. Nyevzlin - aki az október végén börtönbe zárt Mihail Hodorkovszkij volt Jukosz-elnök bizalmasának számít - nemrég megkapta az izraeli állampolgárságot is. Dubov 1999-ben a Jukosz-Moszkva alelnöki posztján állt, és képviselő volt az előző dumában.

A kampány Platon Lebegyev főrészvényes július eleji letartóztatásával indult. Lebegyevet szintén csalással és adómulasztással vádolják. Egy hatodik Jukosz-kulcsrészvényes házi őrizetben várja a moszkvai bíróság ítéletét: Vaszilij Sahnovszkijra, a Jukosz-Moszkva volt elnökére az ügyész másfél évi, fegyenctelepen letöltendő szabadságvesztés kirovását kérte adócsalás miatt.(Origo)