Az ombudsman szerint sértik a kegyeleti jogokat a Fehér Miklós labdarúgó haláltusájáról egyes újságokban közzétett fényképfelvételek. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos az MTI-nek nyilatkozva hozzátette, nincs kompetenciája az ügyben, ezért nem is indíthat eljárást.

"Személyes adatok védelméhez fűződő joga csak élő embernek van" - mondta az ombudsman. Péterfalvi Attila hangsúlyozottan különbséget tett a tragikus mérkőzés közvetítése és a között, amikor "kiemelnek egy képet és egy kimerevített képet közölnek" az összerogyó, haldokló sportolóról. Az adatvédelmi biztos utalt arra, hogy utóbbi fotók készítésének a pillanatában Fehér Miklós még élt, de "akaratnyilvánításra, vagy hozzájárulás-nyilvánításra képtelen állapotban volt".

"Az adatvédelmi biztos mindig fokozott méltányosságot kért az elesett és a balesetet szenvedett személyeknél" - emlékeztetett, hozzátéve: az Irakban lelőtt magyar fiatalember esetében is azt tanácsolta a hozzá forduló médiumoknak, hogy szerezzék be a hozzátartozók hozzájárulását fényképének közléséhez. Mint mondta, álláspontja szerint ebben az esetben is így kellett volna eljárni.

A ma közzétett nyilatkozatában Péterfalvi Attila a Blikk keddi számának címlapján megjelent, "a sportoló haláltusája közben készült" fotó kapcsán úgy nyilatkozott: "az ilyen sokkoló hatású képek bemutatása a személyiségi jogok lábbal tiprását jelenti, és sérti a jóérzésű emberek kegyeleti érzéseit is".

"Az újság eladott példányszámának növelése, a piaci verseny nem szolgáltathat elegendő indokot az ilyen mértékű jogsértésekre" írja, nyomatékosan felhívva a bulvársajtóban dolgozó újságírók figyelmét "a mértékletesség, a nagyobb empátia és a személyiségi jogok tiszteletének fontosságára".

Az ügy kapcsán hétfőn közös nyilatkozatot juttatott el az MTI-hez Wisinger István, a Magyar újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöke és Halák László, a szervezet etikai bizottságának vezetője. "Ismételten felhívjuk a sajtóban dolgozó kollégák figyelmét az újságírói etika, a jó ízlés követelményeire, és elvárjuk, hogy személyes tragédiákat megengedhetetlenül ábrázoló fotókat ne közöljenek lapjaikban".

Emlékeztetnek egyben arra, hogy a MÚOSZ korábban több ízben is elítélt ilyen eseteket.

"Természetes, hogy a tragédiáról hírt adnak lapjaink, ismertetik a történteket. Nem természetes azonban, hogy az elhunytra, hozzátartozóira, tisztelőire tekintet nélkül olyan képet közöl az újság, amelyet tilt az újságíró szervezetek Közös Etikai Alapelve, tilt az emberiesség, a jó ízlés" - áll a nyilatkozatban.

Halák László a Magyar újságírók Országos Szövetsége etikai bizottságának vezetője a távirati irodának úgy nyilatkozott, évente 3-4, a mostanival azonos súlyú eset jut tudomásukra; mint mondta, legutóbb a tavaly nyári, német turisták életét követelő siófoki buszbalesetről készül felvételek kapcsán tettek közzé e témában állásfoglalást. Közlése szerint eljárni abban az esetben tudnak, ha a kifogásolt kép megjelentetéséről MÚOSZ-tag döntött - ekkor a legsúlyosabb szankció a szervezetből kizárás lehet. "Nem a fotósokat ítéljük meg ebben az esetben", mondta a szerkesztők felelősségét hangsúlyozva.(MTI)