A német szövetségi véderő, a Bundeswehr létszámát 35 000-rel csökkentik, és az ezzel megtakarított pénzt a hadfelszerelésbe fektetik - jelentette be Peter Struck német szociáldemokrata honvédelmi miniszter. Hozzátette, hogy a véderő száz telephe-lyét megszüntetik. Az átalakítás után 505 kaszárnyában 250 000 katona fog állomásozni - tudósít a Reuters.

A miniszter síkraszállt a hadkötelezettség fenntartása mellett, mondván, ha a sorozást megszüntetnék, fizetett katonáknak kellene minden feladatot teljesíteni. Ettől függ a polgári szolgálat további létezése is - tette hozzá. Németországban sokan épp a militarizmus ellenzésére hivatkozva támogatják a hadkötelezettséget a véderő-társadalmi gyökereinek fenntartása céljából.

Az intézkedés következtében mintegy 26 millió eurót takarítanak meg a Reuters szerint. Németország továbbra is ragaszkodik 180 Eurofighter harci repülőgép megrendeléséhez. Rendel továbbá 410 Puma páncélos járművet is, amelyet német cégek gyártanak.

A német katonaság iránt a legutóbbi években nőtt az igény, miután az ország felhagyott háború utáni vonakodásával a külföldi hadműveletektől. Jelenleg több ezer főnyi német katonaság állomásozik külföldön, főleg Afganisztánban és a Balkánon. Mivel Németország megszegi az EU költségvetési korlátját, a hadügyminiszternek is befagyasztották a költségvetését, noha az ország szeretne a gazdasági erejének megfelelő nemzetközi szerepet vállalni.

Az ellenzék nevében Christian Schmidt CSU-s honvédelmi szakértő kifogásolta, hogy a véderő reformját a pénz határozza meg, és nem az, hogy mit kell védeni. A reformmal suba alatt a katonakötelezettséget is fel akarják számolni - idézi őt a Reuters. Bernhard Gertz, a német honvédelmi szövetség elnöke szerint arra kell összpontosítani, amit a Bundeswehrtől valóban elvárnak. A "klasszikus honvédelemre" nincs már igazi igény - véli. (VG)