A GDP 5,6 százalékának megfelelő hiányt halmozott fel az államháztartás tavaly - adta közre gyorsjelentésében a Pénzügyminisztérium (PM). Az 1054,3 milliárdos deficit rosszabb annál, amit december közepén vártak a tárcánál, legutóbb még 974 milliárd forint volt a PM prognózisa. Nem vet jó fényt a 2003-as költségvetésre, hogy a tárca által úgynevezett "egyszeri tételek" közé sorolt kiadások nélkül magasabb hiány teljesült a 2002. évinél is. A kiadási oldal 5,6 százalékkal tér el a tervezettől.

Az utolsó hónapban nem a kiadások elszaladásán, hanem a bevételek elmaradásán csúszott el a költségvetés. A PM adatai szerint a vártnál kevesebb áfa, társasági nyereségadó és személyi jövedelemadó folyt be, így a várt 150 milliárdos többletből csak 70 milliárdnyi teljesült.

A miniszterbuktatónak bizonyult tavalyi költségvetés fényében sem aggódnak a szakemberek az idei büdzsé tarthatósága miatt. A bizakodás alapját az képezi, hogy a 2004-es büdzsé szerkezete más, mint a tavalyié volt - tudtuk meg. Ez azt jelenti, hogy az idei kassza kevesebb determinációt tartalmaz, abban már könnyebben lehet esetleges megszorításokat vagy változtatásokat véghezvinni akkor, hogy ha év közben erre szükség lenne.

Úgy tudjuk, hogy a tervezettől elmaradó GDP-növekedés nem befolyásolta az adóbevételek elmaradását. Azt egyéb, előre nem prognosztizálható tényezőkkel magyarázzák - nem hivatalosan - a tárcánál. (VG)