Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter Erdey György személyében kinevezte a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerrel kapcsolatos magyar szlovák tárgyalásokon Magyarország küldöttségét vezető kormánymeghatalmazottat - közölte a környezetvédelmi és vízügyi tárca.

A közlemény szerint Erdey György a tárca jogi és közigazgatási ügyekkel foglalkozó helyettes államtitkáraként - e tisztségét változatlanul betöltve - látja el a kormánymeghatalmazotti feladatkört.

A környezetvédelmi és vízügyi miniszter mostani döntésével megteremtődtek a magyar-szlovák tárgyalások folytatásának feltételei.

A kormányhatározatnak megfelelően decemberben Persányi Miklós vezetésével megalakult a Hágai Nemzetközi Bíróságnak a vízlépcsőrendszerrel kapcsolatos döntéséből adódó kormányzati feladatokat koordináló tárcaközi bizottság. Az érintett tárcák e testületbe, valamint a kétoldalú tárgyalásokon részt vevő delegációba ugyancsak kijelölték, illetve rövidesen kijelölik a tagokat.

Kovács László külügyminiszter döntése szerint a hágai Nemzetközi Bíróság előtt folyó perben Magyarországot Prandler Árpád nagykövet képviseli.

A kormánymeghatalmazott és a tárgyaló küldöttség első feladata a szlovák álláspont részletes tanulmányozása, majd ennek alapján a magyar tárgyalási pozíció elemeinek kialakítása. A megbeszéléseken képviselendő álláspontot a tárcaközi bizottság előzetesen megvitatja és jóváhagyja. A kormánymeghatalmazott gondoskodik arról is, hogy a bizottság mellett a tudomány, a környezetvédő szervezetek és a térség országgyűlési képviselői, önkormányzati vezetői részvételével tanácsadó testület működjön.

Magyarország most választ vár a szlovák kormánytól arra a javaslatra, hogy a megbeszélések ez év tavaszán folytatódjanak. Ehhez Szlovákiának ugyancsak meg kell majd neveznie a tárgyalások kormányszintű felelősét, illetve az ezeken részt vevő delegációját. (MTI)