Újabb kozmetikai szereket forgalmazó vállalat termékeinek gyártásából vonják ki az elkövetkező hónapokban az MDGN nevű anyagot a Greenpeace nemzetközi zöldszervezet tiltakozó akcióját követően. Kalovits Judit, a Greenpeace szóvivője elmondta: a korábbi egyeztetéseket követően a napokban kapták meg a Rossmann Magyarország Kft. levelét, amelyben a drogéria-parfüméria hálózatot üzemeltető cég arról számol be, hogy saját kozmetikai termékcsaládjai gyártásában más anyaggal váltják ki az esetenként allergén hatású MDGN-t. A Greenpeace tájékoztatása szerint a cég azt vállalta, hogy amint megkezdődik a helyettesítő anyag engedélyeztetése, megszüntetik az MDGN felhasználását az érintett termékcsaládok készítésénél. A már legyártott készletek piaci kifutása várhatóan néhány hónapot fog igénybe venni.

A zöldszervezet decemberben rendezett tiltakozó akciót a Rossmann egyik fővárosi üzlete előtt az MDGN-tartalmú szerek piacról történő kivonását követelve, illetve ezt megelőzően több más gyártó és forgalmazó céget is megkerestek. Ennek hatására a DM Kft. úgy döntött, a bőrön maradó termékeiből legkésőbb 2004 tavaszáig kivonja az MDGN-t. A Greenpeace szerint a gyártási felhasználás megszüntetése mellett döntött a Johnson & Johnson, és a Plusz Élelmiszerdiszkont Kft. is arra szólította fel beszállítóit, hogy adjanak tájékoztatást termékeik pontos összetételéről. A kivonás az ezt vállaló cégeknél várhatóan nem okoz jelentősebb anyagi veszteséget, mivel a már legyártott termékeket nem vonták vissza, hanem az új cikkek gyártásánál szüntetik meg az MDGN felhasználását.

Tavaly az Európai Unió is úgy döntött, hogy a közösség tagállamaiban, esetleges allergén hatása miatt, a bőrön maradó termékek esetén ki kell vonni a gyártásból az MDGN felhasználását, ugyanakkor ennek teljesítésére Brüsszel, a kockázatokat mérlegelve, kétéves haladékot adott. E szerint Magyarországnak 2005 szeptemberéig kell az előírásokat teljesíteni.