A fejlődő országokba irányuló magyar export növekedését segíti a január 1-jétől indított kötött segélyhitelezés - mondta Major István, a Külügyminisztérium integrációs és külgazdasági helyettes államtitkára csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

A kötött segélyhitelezés nemzetközileg elfogadott exporttámogatás.

Az OECD által összeállított listán szereplő fejlődő országokba exportáló magyar cégek vehetik igénybe ezt a lehetőséget.

Major István elmondta, hogy az OECD-országok az elmúlt tíz évben 6.742 kötött segélyhitelezési ügyletet finanszíroztak, mintegy 123 milliárd dollár értékben.

A helyettes államtitkár utalt arra, hogy az OECD kódexe határozza meg a szabályokat, ezt az Európai Unió direktívaként alkalmazza.

Major István emlékeztetett arra, hogy az uniós csatlakozást követően az ipari termékek exportjának támogatására a kötött segélyhitelezés keretében lesz lehetőség.

A kötött segélyhitelt az Eximbank folyósítja, ez kedvező kamatozású hosszú távú hitel.

Ez a fajta segélyhitelezés lehetővé teszi, hogy magyar exportáló cégek nemzetközi tenderen kívül jussanak nagyobb megbízásokhoz a kedvezményezett fejlődő országokban. A helyettes államtitkár szavai szerint a magyar cégek érdeklődnek is a lehetőség iránt.

Az OECD előírása szerint kötött segélyben azok a fejlődő országok részesülhetnek, ahol egy főre jutó nemzeti jövedelme nem éri el az évi 3 ezer dollárt. Kötött segélyhitellel csak olyan projektek valósulhatnak meg, amelyek piaci alapon nem finanszírozhatók.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint a kötött segélyhiteleket az arra jogosult országoknak a Magyar Export-Import Bank nyújtja magyar exportőrök által szállított áruk vagy projektek finanszírozására. A hiteladós a külföldi vevő vagy annak bankja a külföldi kockázatokra a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. nem piacképes biztosítása nyújt fedezetet. A hitelügylet mögött biztosítékként a kedvezményezett ország szuverén garanciája áll.

Major István felhívta a figyelmet arra, hogy a kötött segélyhitelezés iránt érdeklődő cégek a Külügyminisztériumban jelentkezhetnek.

A Külügyminisztérium tájékoztatása szerint előkészítő megbeszélések alapján kötött segélyhitel-konstrukcióban szerbiai és montenegrói infrastrukturális beruházások, boszniai víztisztító projektek, vietnami energetikai létesítmények finanszírozása merült fel. (MTI)