Továbbra is magas volt a múlt esztendő harmadik negyedévében a nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye. Bár kis mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, lényegesen meghaladta a megelőző év hasonló időszakáét. A háztartások nettó finanszírozási igénye számottevően emelkedett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn nyilvánosságra hozott adatai szerint a harmadik negyedévben a nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye 407,4 milliárd forint volt, szemben az előző negyedévi 433,4 milliárd forinttal, és a megelőző esztendő harmadik negyedévi 162,1 milliárd forinttal.

A kötelezettségek továbbra is számottevő mértékben meghaladják a pénzügyi eszközöket. A nettó finanszírozási igény kielégítése főként külföldről történt - derül ki az MNB adataiból.

A harmadik negyedévben a külföldi finanszírozás 380,6 milliárd forintot tett ki, míg a második negyedévben lényegesen magasabb, 470,3 milliárd forint volt, az előző esztendő harmadik negyedévében pedig 195,4 milliárd forintot ért el.

Az államháztartás nettó finanszírozási képessége fokozatosan javul, a múlt esztendőben, a harmadik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 256,9 milliárd forintra csökkent a második negyedévi 298,2 milliárd forintról. Egy évvel korábban a harmadik negyedévben az államháztartás nettó finanszírozási igénye 224,8 milliárd forintot ért el.

A háztartások sem a harmadik, sem a második negyedévben nem voltak nettó megtakarító pozícióban, nettó finanszírozási igényük a második negyedévi 36,3 milliárd forintról 95,6 milliárd forintra növekedett a következő negyedévben. A megelőző esztendőben a háztartások nettó megtakarítása nőtt, nettó finanszírozási képességük 30,2 milliárd forintot tett ki. (MTI)