4-es metró. A kormány tegnapi ülésén jóváhagyta a 4-es metró megvalósításának finanszírozási szerződését, amelyet - ha a fővárosi közgyűlés rábólint - napokon belül aláírhatnak - jelentette be Gál J. Zoltán kormányszóvivő. A Kelenföldi és a Keleti pályaudvar közötti első szakasz megépítésének tervezett költsége 195 milliárd forint, amelyből a kormány 154 milliárdot nyújt támogatásként a fővárosnak. Budapest hitelt vesz fel az Európai Beruházási Banktól, állami garanciavállalás mellett. A szóvivő kiemelte a szerződés néhány részletét, így többek között azt, hogy a metróépítés beruházója és a tulajdonos a BKV Rt. lesz. A beruházás teljes finanszírozása a Magyar Államkincstáron keresztül történik, az áfát az állam megelőlegezi, a beruházást a BKV elkülönített számlán tartja nyilván.

120 milliárdos megtakarítás. A kijelölt pénzügyminiszternek február végéig kell kidolgoznia az általa bejelentett 120 milliárd forintos megtakarítás részleteit - mondta Gál J. Zoltán. A leendő tárcavezető folyamatosan konzultál majd a miniszterekkel, hogy az elsősorban a tárcákat érintő kiadáscsökkentések miként kivitelezhetőek.

Agrárhitel. A kormány jóváhagyta a rendeletet, amely a már korábban bejelentett 100 milliárd forint értékű agrárhitelhez csatlakozik. A február 1-jétől életbe lépő hitel minden olyan cél megvalósítására felhasználható, ami a versenyképes termeléshez szükséges műszaki, technikai feltételek megteremtését, a megfelelő birtokméretek kialakítását segíti.

Féléves program. A kabinet első olvasatban tárgyalt idei első félévi munkaprogramjáról, amely az "építésről, az esélyteremtésről, az igazságosságról, a reformokról és a fenntartható fejlődésről" szól - fogalmazott a szóvivő. A reformok között az egészségügy, az oktatás és a közigazgatás korszerűsítését említette.

Fejlesztési adókedvezmény. A kabinet döntése értelmében fejlesztési adókedvezményben részesül a Foxconn Hungary, amely mobiltelefon-alkatrészeket gyárt. A Komáromban működő vállalat egy több mint tízmilliárd forint értékű új fejlesztésbe kezd, amelynek nyomán körülbelül kétezer új munkahely keletkezhet a térségben.