DublinMég körülbelül egy évig van idő, hogy ráleljenek a mindenkinek megfelelő megoldásra, de fel kell készülni arra is, hogy egy nap, ha nem sikerül megállapodásra jutni, az ezt óhajtóknak dönteniük kell a továbblépésről - figyelmeztetett Romano Prodi az ír miniszterelnökkel közösen tartott dublini sajtóértekezletén. Prodi cáfolta, hogy ez kiállás lenne bármilyen "kétsebességes EU" mellett. Szavai szerint inkább arról van szó, hogy "ha valaki igazán hisz Európában", akkor annak minden lehetséges erőfeszítést meg kell tennie, és "nem ejtheti a projektet". Neki mint bizottsági elnöknek kötelessége képviselni ezt az álláspontot - tette hozzá.

A "kétsebességes EU" kérdése igazából annak margóján került előtérbe, hogy Bertie Ahern kormányfő értésre adta: Dublin továbbra is a decemberi EU-csúcs felkérésének megfelelően kíván eljárni, és miközben minden tőle telhetőt megtesz a haladás érdekében - így valamenynyi országgal és intézményi partnerrel "intenzív konzultációt" tart -, változatlanul arra készül, hogy csak a márciusi csúcson tegyen az asztalra jelentést és javaslatot. (Az Európai Bizottság és a soros EU-elnökség dublini együttes üléséről kiadott nyilatkozat ennek kapcsán még azt is hozzátette: az elnökség reméli, hogy módjában áll majd még konkrétabb forgatókönyvet az asztalra tenni.)

Sem Ahern, sem Prodi nem zárta annak lehetőségét, hogy akár még az "ír fél év" alatt egyezségre sikerül jutni (Ahern szerint semmilyen fáradságot sem sajnálnak majd a minél előbbi megállapodás elérésére). De visszatérően szóba került a viták második fél évre áthúzódásának a lehetősége is. Ez utóbbi kapcsán szögezte le Prodi, hogy egy bizonyos ponton túl "nem mehetnek úgy a dolgok, ahogy addig", és hogy "nem határozhatja meg a lassabb kocsi a konvoj sebességét". Az ír miniszterelnök e pontot érintve megelégedett annak felidézésével, hogy a megerősített együttműködés már ma is létező adottság, s hogy Írország mindig is gyorsabb sávban haladt.

Az Európai Bizottság elnöke és az ír kormányfő megegyeztek abban, hogy 2004 izgalmas év, május 1. pedig "történelmi nap" lesz. Mint Ahern fogalmazott: szilárdan hisz abban, hogy "a bővítés, az együtt haladás adja a legnagyobb esélyt" a vívmányok megőrzésére. Az Európai Bizottság májusi bővítéséről szólva a Világgazdaság kérdésére válaszolva Prodi jelezte: miután az Európai Parlament ragaszko-

dik hozzá, hogy meg akarja majd hallgatni a "hat hónapos" biztosokat is, ezért azzal számol, február végére minden-képpen átadja majd a jelöltek nevét a parlamentnek és az elnökségnek.