Az előzetes adatok alapján várhatóan a 2002. évihez hasonló, több mint 4 milliárd forint üzemi nyereséggel zárja a 2003-as esztendőt a Videoton vállalatcsoport - közölte a cégcsoport elnök-vezérigazgatója.

Széles Gábor elmondta: a Videoton 2003-ban a tavalyelőttinél csaknem 4 milliárd forinttal kisebb, mintegy 70 milliárd forint körüli forgalmat ért el. Ez a teljesítmény azért jelentős, mert a múlt évben zárta be székesfehérvári gyárát, és ürítette ki a cégcsoporttól bérelt üzemcsarnokokat az IBM, a vállalatcsoport egyik legjelentősebb üzleti partnere.

Az elnök-vezérigazgató tájékoztatott arról is: a "kék óriás" által elhagyott épületekben már ismét folyik a termelés. A Videoton Holding Rt. ugyanis megállapodást kötött a Sanmina-SCI magyarországi leányvállalatával a csarnokok hasznosítására, ahol személyi számítógépek összeszerelését kezdte meg a multi cég tatabányai leányvállalata.

Ismét nőtt a foglalkoztatottság a Videotonnál. A korábbi csökkenést követően a múlt év utolsó negyedében már néhány százzal emelkedett, és elérte a 12 ezret a foglalkoztatottak száma, és a magasabb hozzáadott értékű termékek előállításához igazodva, emelkedett a kvalifikált, szakképzett dolgozók aránya.

A cégcsoportnál előállított termékek teljes mennyiségét a külpiacokon értékesítik. Ezért a cégcsoport az európai uniós csatlakozással sem kerül kedvezőtlen helyzetbe, mostanra ugyanis kialakultak a tagvállalatok globális kapcsolatai - hangsúlyozta Széles Gábor.

Hozzátette: Videoton egyre több magas innovációs tartalmú termékkel igyekszik megjelenni a piacon. Ennek a törekvésnek a jegyében alakította ki a DVD-k gyártás-technológiáját, és kezdte meg székesfehérvári vállalatánál a DVD kazetták gyártását.

A vállalatcsoport a jövőben igyekszik még inkább integrálódni az európai gyártási folyamatokba, és erősíteni piaci pozícióit - mondta a Videoton Holding elnök-vezérigazgatója. (MTI)