Somogy megyében ír ki állami termőföldre első ízben haszonbérleti pályázatokat az év elején a nemzeti földalap. A szervezet a közelmúltban egységes pályázati feltételrendszert dolgozott ki. Mikó Zoltán, az nfa elnökhelyettese elmondta: Somogyban előreláthatólag 2,5 ezer hektárt ad haszonbérbe pályázatokkal a földalap a helyi birtokhasznosítási bizottságok bevonásával. Egyelőre nincsenek pontos adatok arról, országosan mekkora lehet az így hasznosított terület nagysága.

A pályázatos haszonbérbe adás koncepcióváltást is jelez, mivel az nfa tavaly még elsősorban a földvásárlásokra koncentrált. Mikó elmondta: a haszonbérleti tendereket ott kívánják kiírni, ahol a mai szerződések megszűntek, vagy rövidesen lejárnak, és az eddigi bérlők a területeket nem kívánják tovább hasznosítani. A szervezet a pályázatok értékelésére százpontos rendszert állított össze, amelyben az ajánlott haszonbérleti díjak csak 30 százalékos részarányt képviselnek. Ez arra utal, az nfa nem csak a bevételeket, a bérbevevők személyi körülményeit, szakmai felkészültségét is fontosnak tekinti. A cél: legalább 100 hektár körüli, működőképes gazdasági egységek jöjjenek létre - közölte az elnökhelyettes.

A földalap mintegy 450 ezer hektár termőföld hasznosításáért felel. A szervezet megkezdte a korábban kötött bérleti megállapodások ősszel beígért egységesítését is, ami 1100-1200 szerződéses partnert érint. Elsősorban a bérleti időket és díjakat, illetve a megállapodásokkal járó jogokat és kötelezettségeket akarják tisztázni. Mikó szerint az nfa folyamatosan küldi az új szerződéstervezeteket azoknak, akiknél a kontraktusok lejárnak, és élni kívánnak elő-haszonbérleti jogukkal. Az új megállapodások megkötését nehezíti, hogy alapos vagyonleltárt is kell készíteni, mivel a területek helyrajzi adatai, illetve használati és ingatlan-nyilvántartási viszonyai sok esetben pontatlanok - tette hozzá.

A földalap kimutatásai szerint a hatvan éven felüli tulajdonosok eddig összesen 42-43 ezer hektár osztatlan tulajdonban lévő és egyéb területet kínáltak fel az úgynevezett életjáradéki programban, amelynek keretében az állam havonta folyósított, nyugdíjszerű összegért megveszi tőlük földjeiket. Az nfa eddig két felhívást jelentetett meg. Az elsőre 6077 pályázat érkezett, amelyek 90-95 százalékát még tavaly feldolgozták. Az életjáradéki szerződéseket folyamatosan kötik meg. A második pályázatra 11,2 ezren kínálták fel földjüket, az ügyek feldolgozása itt 2004-ben kezdődik meg. Ezért Mikó szerint fél év múlva derülhet ki, kiírhatnak-e újabb életjáradéki pályázatokat.

Az eredeti elképzelésekkel ellentétben az nfa eddig nem vett meg egyetlen olyan területet sem, amelyet az előző kormány "zsebszerződéses" akciójában ajánlottak fel a tulajdonosok. A tervek szerint a mintegy 40 ezer hektár föld megvásárlása októbertől kezdődött volna (VG, 2003. október 14.). Bár a földalap a vételről több egyedi ügyben már tárgyalt a tulajdonosokkal, Mikó szerint sok olyan terület is akadt, amely üzleti és birtokpolitikai szempontból használhatatlan. A megvehető földek kiválasztását késleltette, hogy az esetek zömében helyszíni ellenőrzéseket is kellett tartani. Így a tényleges felvásárlások csak az idén indulhatnak meg.