Összesen 7,8 milliárd forint támogatás fordítható 2004-ben a gazdasági és a környezetvédelmi tárca által kiírt öt környezetvédelmi és egy energiagazdálkodási pályázat keretében. A környezetvédelmi és infrastruktúra operatív program keretében kiírt pályázatok szombaton jelennek meg az országos napilapokban - mondta Csillag Isván gazdasági és közlekedési miniszter a pályázatokat ismertető sajtókonferencián. Az öt környezetvédelmi pályázatra összesen 6,6 milliárd, míg az energiagazdálkodási pályázatra 1,2 millárd áll rendelkezésre az idén (VG, 2004. január 28., 3. oldal). A kiopban megjelenő pályázatok többségénél az európai uniós forrás 70-75 százalék, az állami forrás 20-25 százalék, míg az önerő aránya 0-5 százalék - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter.

A gazdasági miniszter szólt arról is, hogy a közlekedésfejlesztési program két hullámban valósul meg, amelynek keretében a nagy forgalmú országos főutak burkolatát erősítik meg. A 3-as, 35-ös és 42-es útra már szerződést kötöttek az EU-val. A tegnapi nap folyamán a Pénzforrás pályázati konferenciáján is felszólalt Csillag István. Megnyitóbeszédében elmondta, hogy az idén több mint 33 milliárd forintot fordítanak a vállalatok versenyképességének javítására. Hozzátette, segíteni képes a minisztérium a vállalatok erőfeszítéseit, de helyettesíteni nem tudja azokat. A legtöbb forrás a kis- és középvállalkozások támogatására (10 milliárd forint) és a beruházások támogatására (11,8 milliárd) áll rendelkezésre.

Fejleszteni kell a támogatások felhasználásának képességét, ugyanis a mai magyar fogadóképességet 50 százalék alattira becsülik - figyelmeztetett Fáth Péter, az Amerikai Kereskedelmi Kamara ügyvezetője. Ezt a célt hivatott szolgálni a GKM multiplikátor képzési programja. Ennek fontosságát az érdekeltek is felmérték, ugyanis a képzés iránti érdeklődés jóval felülmúlta a várakozásokat. A 225 fős pályázati tanácsadóknak meghirdetett keretre közel 900-an jelentkeztek a tegnapi határidőig. Apatini Kornélné helyettes államtitkár jelezte, akik nem kerültek be a február 16-án induló képzési programba, azoknak április végétől megismétlik, sőt ha kell, harmadik fordulót is tartanak.

A korábbiakkal ellentétben az idén már a pályázatkészítés költségeit is el lehet számolni - jelezte Magyarné Szabó Krisztina, a GKM főosztályvezetője. Az erre fordított összeget is számlával kell igazolni, és a pályázat méretétől függően 50, illetve 100 ezer forint lehet.

Számos további gyakorlati tudnivalót és követelményt is ismertettek az előadók. Apatini Kornélné felhívta a figyelmet arra, hogy a támogatások összegéből az áfa nem igényelhető vissza. Tejnóra Tibor vezető főtanácsos az apróbb előírásokra hívta fel a figyelmet. A levelezést például tértivevényes ajánlott formában kell folytatni, illetve a pályázatokat egy eredeti és két másolt példányban összefűzve kell leadni magyar nyelven (!). A közel 90 oldalas pályázati útmutató hamarosan megjelenik nyomtatott formában is, addig is elérhető a www.gkm.hu weboldalon elektronikus formában.