A tavalyi év második felétől érzékelhető világgazdasági élénkülést a kilencvenes évekbeli boommal szemben az expanzív fiskális politika és az alacsony kamatlábak táplálják - fogalmazott az éves prognózis közzététele kapcsán José Antonio Ocampo, a világszervezet főtitkárhelyettese. Hozzátette: a döntéshozóknak ügyelniük kell arra, nehogy idejekorán visszavonják ezeket az ösztönzőket.

Az összkép mindenesetre biztató: az idén végre a notórius lemaradónak számító Nyugat-Európa is meglódulhat. Az ENSZ szakértői szerint a globális konjunktúra itt is növeli az exportkeresletet, és a közeljövőben a belső fogyasztás is élénkülhet, és ez a beruházások számára is húzóerőt fog jelenteni. Ebben a helyzetben a világkereskedelem volumene is látványosan bővülhet.

A kutatók azonban veszélyesnek tartják az amerikai államháztartás helyzetét. A folyton növekvő államadósság elszippantja a külföldi tőkét a vállalati beruházások elől, és így a hatalmas folyómérleg-hiány fedezése is egyre nehezebb - figyelmeztet az ENSZ. Márpedig a dollár válsága mind a fogyasztást, mind a beruházásokat, mind az importkeresletet jelentősen visszavetné a világ legnagyobb gazdaságában. Ez pedig globálisan derékba törné a kilábalást - vélekednek a szakértők. Különösen aggasztónak látják, hogy a probléma gyökerét jelentő egyensúlyzavarok (az ominózus amerikai ikerdeficit) az idén várhatóan nemhogy csökkenni, hanem éppen súlyosbodni fognak. Ezt a helyzetet hosszabb távon mindenképpen tarthatatlannak vélik a világszervezet közgazdászai.