A Raiffeisen Bank az elmúlt évben több mint 35 milliárd forint hitelt nyújtott az önkormányzatoknak, piaci részesedése 15 százalékos volt. Az önkormányzatok 38 milliárd forint betétet helyeztek el, ami 7 százalékos piaci hányadnak felel meg - mondta Keményné Koncz Ildikó, a hitelintézet önkormányzati üzletágának igazgatója.

A sajtótájékoztatón mutatták be az újságíróknak "A helyi önkormányzatok és pénzügyeik" című kiadványt, amelyet ötezer példányban nyomtattak ki és minden egyes magyarországi önkormányzathoz ingyenesen elküldenek.

Bujdosó Sándor, a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára elmondta: a kiadvány kézikönyv az önkormányzatok polgármestereinek, választott képviselőinek. Nagy segítséget nyújt az önkormányzat gazdálkodásban való eligazodáshoz, elméleti és gyakorlati kérdéseket is tisztáz az uniós csatlakozás, valamint az uniós pályázatok kapcsán.

Bujdosó Sándor kiemelte: a könyv szerzői olyan szakemberek, akik tudományos, gyakorlati, illetve oktató tevékenységet is folytatnak a Belügyminisztériumban, a Pénzügyminisztériumban, illetve a Miniszterelnöki Hivatalban, és naponta szembesülnek a helyi önkormányzatok pénzügyi, gazdasági gondjaival.

A "kézikönyv" szerkesztéséhez, kiadásához jelentős mértékben hozzájárult a Municipium Magyarország Alapítvány, amely a helyi önkormányzatok és társulásaik működésének fejlesztésére, a választott tisztségviselők munkájának elősegítésére, továbbá az önkormányzatoknál foglalkoztatott munkatársak szakmai továbbképzésének támogatására alakult.

Laky Csaba, az alapítvány ügyvezetője közölte: az alapítvány még a tavasz folyamán távoktatást biztosít önkormányzati szakembereknek, elsősorban azért, hogy megismerkedjenek az Európai Unió alapjainak különböző forrásaival, a pályázati lehetőségekkel, azzal, hogy az EU-s támogatásokat hogyan tudják beépíteni a helyi önkormányzatok pénzellátásába. Ez a távoktatási program hozzájárul ahhoz is, hogy az önkormányzati szakemberek új információkat szerezzenek az e-közigazgatásról, illetve az önkormányzatok rendelkezésére álló informatikai lehetőségekről.

Kérdésekre válaszolva Keményné Koncz Ildikó elmondta: a Raiffeisen Bank az önkormányzati piacon szilárdan tartja a második helyét. Az elmúlt év őszén az önkormányzatok bankválasztása idején összességében 10 új önkormányzatot szereztek, de elismerte, hogy a Pest megyei önkormányzatot elvesztették a banknál számlát vezető helyhatóságok közül. Ezzel együtt új önkormányzatként elnyerték Szeged számlavezetésének jogát, amely a főváros után a maga 65 milliárd forintos éves költségvetésével a második legnagyobb büdzsével rendelkező város az országban. A Raiffeisennél vezeti napjainkban a számláját Eger városa is.

A Raiffeisen bankcsoport a lehető legkülönbözőbb szolgáltatásokkal áll a helyhatóságok rendelkezésére, a közelmúltban elindította a társasházaknak szánt kamattámogatásos hitelét, amelyhez a világbank leánybankjának, az IFC-nek a garanciavállalása társul.

Ez a garanciavállalás lehetőséget ad arra, hogy a bank egyes, más ügyfeleik számára fennálló szigorú feltételrendszeren enyhítsen, így például a nyújtott kölcsön esetében eltekinthet a jelzálogjog bejegyzésétől. Emellett a hitelintézet konstrukcióval rendelkezik a panelházak felújításához kapcsolódó hitelezésre is.(MTI)