A tervezet szerint 2010-re a varsói tőzsde kapitalizációja a GDP 20 százalékáról 40 százalékra bővül. A stratégia az EU versenyképességi célkitűzését igyekszik alátámasztani, vagyis hozzásegíteni a közösséget ahhoz, hogy 2010-re a világ legversenyképesebb gazdaságává váljon. Mindeközben az elemzők éppen Lengyelország versenyképességének csökkenésére figyelmeztetnek: a befektetési környezetet vizsgáló barométert működtető Synovate nevű cég szerint ha a helyzet nem változik, a külföldi cégek inkább a szomszédokat választják majd.

A Lengyel Információs és Külföldi Befektetési Ügynökség becslése szerint Lengyelország 2003-ban 5,5 milliárd dollár közvetlen külföldi befektetéshez (FDI) jutott, a 2000-es 10,6, a 2001-es 7,1, illetve a 2002-es 6 milliárd dollárral szemben. Andrej Zdebski, az ügynökség elnöke szerint a tőke mérsékeltebb beáramlását a gazdasági helyzeten kívül a régióban lévő többi ország erőteljesebb aktivitása és versenyképessége okozza. Lengyelországban kevesebb autóút van, mint a Cseh Köztársaságban és Magyarországon. Ám Zdebski szerint a külföldi befektetők olyan helynek látják Lengyelországot, ahol sokkal jobban képzett menedzserek vannak, mint a szomszédoknál, és alacsonyabb a bérköltség is.

A lengyel gazdaság vonzerejének csökkenését cáfolandó Varsó újabb jelentős privatizációt hirdetett meg. Meghirdették az ország legnagyobb - még teljesen állami tulajdonban lévő - bankjánál 35 százalékos tulajdoni hányad eladását. Ennél jóval előbbre tart a Czestochowában működő acélmű eladása, amelyre a vevőt január közepén kijelölik.