Gyors növekedés Bulgáriában

Tavaly 4,8 százalékos volt a GDP-bővülés Bulgáriában, éppen ugyanakkora, mint 2002-ben - jelentette be Szimeon Szakszkoburggotszki kormányfő. A korábbi kormányzati előrejelzés 5,0 százalék volt, ennek dacára a miniszterelnök elégedettségét fejezte ki az adattal kapcsolatban, illetve amiatt, hogy 2003-ban közel 1,5 milliárd dollárnyi működő tőke áramlott be. A kabinet az idén 5,3 százalékos fellendülésre számít. (Reuters)

Csökkenő amerikai kereskedelmi hiány

Novemberben 13 havi mélypontra, 38 milliárd dollárra süllyedt az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya - közölte az illetékes washingtoni szakminisztérium. Ezt elemzők főként az export élénkülésének, leginkább pedig a Kínába irányuló kivitel megugrásának tulajdonítják, amiben a dollár gyengülése komoly szerepet játszott. (Bloomberg)

Varsó elkötelezett a megszorítások mellett

A lengyel gazdasági miniszter igyekezett megnyugtatni a befektetőket, hogy a megszorítási program a nyugdíjreform késedelme ellenére is végre lesz hajtva. Jerzy Hausner bejelentette, hogy a nyugellátás összegének az infláció szerinti indexálását csak valamikor 2005-ben fogják megszüntetni. (Reuters)