Az új termés betakarításáig, az aratás végéig várhatóan jelentős mennyiségű búzaimportra lesz szükség a magyar piac stabilitásának megőrzése érdekében - tájékoztattott Makay György, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és -kereskedők Szövetsége (Gabonaszövetség) főtitkára.

A szakember szerint a 100-150 ezer tonnányi búza behozatalára azért lesz szükség az idén, mivel tavaly a szokásos búzamennyiségnek csak mintegy 70 százaléka, azaz mintegy 2,8 millió tonna búza termett Magyarországon. Az egész világon - kivéve az amerikai kontinenst - kevés gabona termett. Így a búza magas áron eladható árucikké vált. Ez év elejéig Magyarországról mintegy 570 ezer tonna búzát exportáltak.

Magyarországon évente 1,35 millió tonna étkezési búzára van szükség a mintegy 980 ezer tonna hazai szükségletet fedező liszt előállításához. Takarmányozási célra mintegy 850 ezer tonna gabonát használnak fel. A gyenge termés, illetve - a megtermett mennyiséghez képest - jelentős kivitel miatt takarmányozási célokra csak 750-800 ezer tonnát kívánnak felhasználni. További 300-320 ezer tonna vetőmagra is szükség van.

Ezért a főtitkár elkerülhetetlennek tartja, hogy 100-150 ezer tonna búzát importáljon Magyarország a piaci egyensúly fenntartása érdekében.

A gabonaárak jelenleg 80-85 százalékkal magasabbak az előző évinél.

A főtitkár szerint búzát Magyarországra Csehországból esetleg Szlovákiából, de leginkább Amerikából lehet majd behozni. (MTI)