A GKM által tegnap meghirdetett pályázatok a gazdasági versenyképesség javítását célzó operatív program (gvop) részeként a remények szerint 38,755 milliárd forintnak megfelelő támogatást osztanak majd szét kis- és középvállalatok, kamarák, helyi önkormányzatok, regionális szervezetek között.

A részletes kiírások megtekinthetők a GKM honlapján (www.gkm.hu), bár ez tegnap délután, amikor lapunk munkatársa szerette volna megnézni, huzamosabb ideig nem volt elérhető. Az egyes pályázatok lebonyolításában a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht., az IT Információs Társadalom Kht., a Kutatás-fejlesztési Pályázati és Kutatáshasznosítási Iroda és a Regionális Fejlesztési Holding Csoport segít közreműködő szervezetként.

A későbbiekben további 87 pályázati kiírás megjelenése várható az EU strukturális és kohéziós alapjaira, zömüket március végéig nyilvánosságra hozzák. Január 31-ére várható többek között a következő kiírások közzététele: elektronikus, illetve internetes üzleti megoldások támogatása a kkv-k és üzleti partnereik közötti kapcsolat fejlesztése érdekében; a megújuló energiaforrások felhasználásának növelése; az energiahatékonyság növelése. Február 14-ig várható több pályázat meghirdetése a regionális operatív program keretében, február 28-ig pedig környezetvédelmi fejlesztéseket célzó kiírások közzététele. A pályázatok zöme azonban március 31-én lát napvilágot, s csupán két oktatási pályázat meghirdetése csúszik át a jövő év első negyedére.

A tegnap meghirdetett gvop-kiírások között legfeljebb 100 millió forint értékben lehet pályázni a vállalatoknak, többek között ingatlan építésére, gépbeszerzésre, kiviteli tervek készítésére. Legfeljebb 50 millió forint értékben pályázhatók meg EU-források a beszállítói integrátorok számának növelése és megerősítése érdekében korszerű, új technológia bevezetésére, honosítására, új termék gyártásba vételére, vezetéstechnikai rendszerek bevezetésére, vagy a termékbiztonság növelésére. Kis- és középvállalatok önrész biztosítása nélkül pályázhatnak támogatásra korszerű minőségbiztosítási, környezetirányítási rendszerek (például az ISO 14 001) bevezetéséhez.