Nem tapasztalható javulás a húsok forgalmazási körülményeiben - közölte a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) múlt évi vizsgálati eredményeit összefoglaló jelentésében.

A hatóság 2003-ban 2.894 kereskedelmi egységben ellenőrizte a húsok forgalmazását és 66 százalékuknál valamilyen szabálytalanságot állapított meg.

A legtöbb szabálytalanság Bács-Kiskun, Pest, Fejér és Baranya megyében volt.

Kedvezőbb a helyzet Jász-Nagykun-Szolnok, megyében, a fővárosban, ahol a kifogásolási arány alig haladta meg a 40 százalékot.

Tavaly a területi felügyelők 2.349 esetben szabtak ki szabálysértési bírságot, 595 esetben több mint 9 millió forint értékű árunál tiltották meg árusítást. Feltételhez kötötték az értékesítést 345 esetben több mint 11 millió forint értékű árunál. Minőségvédelmi bírságot 958 alkalommal állapítottak meg több mint 67 millió forint értékben.

Fogyasztóvédelmi bírságot 93 millió forintot meghaladó összegben szabtak ki.

A fogyasztóvédők jelentéséből kiderült, az élelmiszerkereskedelemben továbbra is jellemző hiba, hogy nem tudták az áruk eredetét a helyszínen igazolni, ezért mintegy 8 tonna áru értékesítését kellett feltételhez kötni.

A hús és húskészítmények szakosítatlan tárolása miatt 21 tonna, a hűtők hőmérsékletének nem megfelelő beállítása miatt 7 tonna húsáru forgalmazását kellett feltételhez kötni.

Engedély nélküli gyártást 63 üzletben tapasztaltak, és ezért 2 tonna árut kötöttünk feltételhez. A szabálytalanul lefagyasztott, illetve felengedtetett, értékesítésre szánt árumennyiség 6,5 tonna volt. Az előre darált hús értékesítése a vizsgálat ideje alatt mintegy 600 kilogramm volt.

A kereskedelemben tapasztalt tiltott ipari tevékenység miatt összesen mintegy 9 tonna áru forgalmazását kötötték feltételhez, illetve tiltották meg, amelynek értéke közel 6,5 millió forint volt.

A lejárt fogyaszthatósági vagy minőségmegőrzési idejű termékek további forgalmazását 731 üzletben kellett megtiltani, és egyidejűleg mintegy 7 tonna húsáru forgalomból történő kivonásáról intézkedtek a múlt évben.

Az állategészségügyi hatóságokkal való együttműködés keretében 267 esetben, közel 12,5 tonna árura kértek állatorvosi intézkedést, és 213 esetben, csaknem 11 tonna árunál kobzást rendelt el a társhatóság.

Az üzlet bezárására 6 megyében, 9 esetben tettek javaslatot a fogyasztóvédők működési engedély hiánya illetve súlyos higiéniai szabálytalanságok miatt.

A felügyelők a mintegy kétezer próbavásárlás során az állapították meg, hogy minden ötödik alkalommal megkárosították őket átlag 58 forinttal.

A laboratóriumi vizsgálat során 110 mintából 38 nem felelt meg az előírásoknak. A legtöbb probléma a minták nem megfelelő jelöléséből adódott.(MTI)