Szakértők szerint több tízezerre tehető azon számítógépek száma, amelyeket a MyDoom féreg, illetve mutánsai megfertőztek Magyarországon.

"A vírus veszélyességére jellemző, hogy Magyarország piacvezető internet szolgáltatója, az Axelero Internet Rt. naponta több millió fertőzött levelet kap" - mondta Tüdős András informatikai igazgató.

Hozzátette: egy átlagos forgalmú napon 1,5-2 millió levelet továbbít a rendszerük, most viszont ennek az ötszörösét kapják.

A vírusos levelek nagy számban való érkezése az Axelero szervereit is lassítja, ám azoknak, akik csak e szolgáltató levelező rendszerét használják, nem kell tartaniuk attól, hogy megfertőződik a gépük.

Tüdős András azonban ettől függetlenül azt ajánlja, hogy minden felhasználó telepítsen a gépére vírusírtó programot, illetve lássa el tűzfal védelemmel a gépét.

A MyDoom féreg egyik tulajdonsága, hogy a fertőzött leveleket 99 százalékban nem létező levélcímekre küldi, s állandóan újakat generál.

"A féreg célja azonban nemcsak a terjedés, illetve a bénítás, hanem a károkozás is" - mondta Fehér Tamás, a 2F 2000 Kft. szakértője. A féreg ugyanis a megfertőzött gépen egy úgynevezett hátsó ajtót nyit, amelyen keresztül betörhetnek, s illetéktelenek adatokat, információkat lophatnak el.

A mintegy 32 kilobit kiterjedésű féreg 2004 február elsején több százezer számítógépről támadást intéz az sco.com webhely ellen. Minden támadó gép másodpercenként egyszer megpróbálja letölteni a webhely nyitólapját.

Megfelelő számú támadó gép esetén a webhely teljesen elérhetetlen lesz, illetve a letöltési kísérletek által generált forgalom akár teljesen megbéníthatja az internetet.

Fehér Tamás elmondta, hogy a MyDoom február 12-én leáll ugyan, de valószínűleg csak azért, hogy egy újabb variációban támadja az internetet.

A szakértő a fertőződéssel kapcsolatban elmondta: ha a felhasználó képernyőjére egy kriksz-krakszokkal teli jegyzettömb ugrik fel, illetve ha a gép gyakran lefagy vagy lelassul, bizonyosan megfertőződött. Ilyenkor érdemes letölteni, illetve a gépre felvinni a vírusírtó cégek egyedi vírusmentesítő programját.

"Az új, elektronikus leveleken keresztül fertőző vírusvariáns terjedése mindeddig példátlan méreteket öltött, az e-mail forgalomban jelenleg is világszerte jelentős lassulások tapasztalhatók" - fejtette ki Szkurka János, a Sun Microsystems Magyarország marketing igazgatója.

A marketing igazgató elmondta: mivel a jelenlegi féreg csak a Windows operációs rendszerrel működő gépeken okoz problémákat, illetve az elmúlt időszakban egyre több támadás és kár érte a Microsoft felhasználóit, azt várják, hogy egyre jobban elterjed az ilyen támadásokkal szemben védett nyílt forráskódú szoftver, a Linux asztali környezetben való használata.

Szkurka János példaként megemlítette, hogy a dél-kelet ázsiai országok, illetve Kína éppen ilyen okok miatt kötelezik el egyre inkább magukat a Linux használata mellett.

Az informatikai biztonsággal foglalkozó Trend Micro illetékesének becslése szerint tavaly a számítógépes vírusok összesen 55 milliárd dollár kárt okoztak. Különféle iparági becslések azt állítják, hogy 2001-ben a kártékony programok 13 milliárd, 2002-ben mintegy 30 milliárd dollártól fosztották meg a vállalatokat. Az idén sokak szerint további növekedés várható.(MTI)