Washingtoni látogatása alkalmából Aznar egy magas szintű kormányközi bizottság megteremtését indítványozta a gazdasági kapcsolatok teljes liberalizálásának előkészítésére. A felvetés szerint a tervet a júniusi, kétoldalú EU-USA csúcstalálkozón kellene útjára indítani, és a magas szintű egyeztetőbizottságot is ekkor kellene életre hívni. Ez a testület a következő 12 hónap során azonosítaná a meglévő szabályozás által támasztott akadályokat, és felállítana egy ütemtervet ezeknek a következő tíz év során való elhárítására.

A spanyol miniszterelnök négy fontos területen lát kiiktatandó korlátokat: a távközlésben, a légi közlekedésben, a pénzügyi szolgáltatásokban és a vállalati szabályozásban. Aznar szerint az elhatározott liberalizációs intézkedéseket egyszerűsített hatósági eljárással kellene jóváhagyni, ennek révén a szabadkereskedelmi övezetet egy koherens terv részeként lehetne megteremteni.

Az Egyesült Államok madridi nagykövete szerint a spanyol miniszterelnök a javaslattal a lehető legjobbat nyújtotta, egy fontos víziót vázolt fel. Aznar - mint a Reuters emlékeztet - Washington megbízható szövetségesének bizonyult olyan fontos kérdésekben, mint Kuba ügye, a kereskedelmi viták és az iraki háború. A hírügynökség arra is emlékeztet, hogy 1990 óta az Európai Bizottság EU-USA viszonylatban több mint 2300 fúziót vagy felvásárlást véleményezett, ezek közül 18-at utasított el.