A miniszterelnököt a december elején elszenvedett helikopter-balesete óta kórházban ápolják, ahonnan eddig csak a brüsszeli uniós csúcsra és a karácsonyi ünnepekre távozhatott el. Igaz, a csúcstalálkozón egészségi állapota sem akadályozta meg abban, hogy kemény kiállásával a nizzai szerződésben lefektetett szavazási rend mellett - spanyol kollégájával együtt - zátonyra vigye az uniós alkotmány megfogalmazásának kísérletét (VG, 2003. december 15., 1. oldal).

Ez a tette az államfőnek sem volt ellenére, aki újévi üzenetében egy erős Lengyelországról beszélt egy erős Európában. Kwasniewski ugyanakkor a hazai viszonyokat illetően kritikusabb hangot ütött meg. Elítélőleg szólt Miller kormányának botrányairól és korrupciós ügyeiről, a kabinetet téve felelőssé a szegénység terjedéséért és a 17 százalék feletti munkanélküliségért is. A hatalomgyakorlás stílusa a támadások kereszttüzébe került, azon változtatni kell - mondta az államfő az AP szerint.

Kwasniewski méltatta a gazdasági fellendülés megindulását, az alacsony, 1,7 százalékos inflációt, valamint az export növekedését. Az államfő felszólította a lengyeleket, hogy támogassák Jerzy Hausner gazdasági miniszter vitatott, a kiadásokat az oktatás és az egészségügy területén is lefaragó takarékossági tervét.