Lengyelország arra törekszik majd, hogy a zloty számára az EU 15 százalékos ingadozási sávot engedélyezzen az euró átvétele előtt - jelentette ki Andrzej Raczko pénzügyminiszter. Pedro Solbes, az EU monetáris biztosa korábban arról beszélt, hogy az új belépők valutáit egy szűkebb, 2,25 százalékos sávban tesztelnék. Raczko szerint a stabil növekedés szempontjából legalább az első időszakban a szélesebb sáv lenne kívánatos, amelyet később szűkíteni lehetne. Leszek Balcerowicz jegybankelnök a múlt hónapban szintén a 15 százalékos sáv mellett tett hitet - emlékeztet a Bloomberg.

Lengyelország - Magyar-, Csehországgal és Szlovákiával együtt - az eurót átvevők második csoportjában 2010-ben, vagy még később csatlakozhat majd a valutaunióhoz - véli Konrad Reuss, a Standard & Poor's ügyvezető igazgatója. Szerinte az első körben (már 2007-ben) a balti államokon kívül csak Szlovénia válhat az eurózóna tagjává. Varsó 2008. végi belépést célzott meg, amihez azonban a tavalyi 4,7-ről három százalék alá kellene csökkentenie GDP-arányos költségvetési hiányát, az államadósság mértékét 60 százalék alatt tartva. Ez utóbbi már most is meghaladja az 50 százalékot, miközben a kormány az idén a tavalyinál 50 százalékkal nagyobb nettó hitelfelvételt tervez.

Raczko ennek ellenére is bízik abban, hogy folytatódhat a kamatlábak mérséklődése. A túl lassúnak ítélt enyhítésért a kormány által az utóbbi években gyakran bírált monetáris tanács február közepén újul meg; 10 tagjából kilencet a kormánypárt által támogatott személyek váltanak majd fel.

A kamatlábak további csökkenése az államadósság terheinek elviselhető szinten tartása és a gazdasági növekedés szempontjából is előnyös lenne. A bővülés üteme tavaly a hivatalos várakozásokat is meghaladva elérte a 3,6 százalékot. (VG)