A villányi minőségi termelők reményei szerint a 2004-es szürettől már az új borvidéki eredetvédelmi szabályzat szerint készülhetnek a borok Magyarország "mediterrán" borvidékén. A Világgazdaság megtudta: a szabályozás tervezete már elkészült, és benyújtották azt a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek. Hazánk egyik legnagyobb presztízsű vörösboros területének borászai jelenleg a tárca rendeletére várnak. Mint arról már beszámoltunk, januárban érvénybe lépett az első hivatalos eredetvédelmi szabályzat. Az ugyanakkor nem borvidékre, hanem az egri bikavérre vonatkozik, így a villányi kezdeményezés minősülhet az első borvidéki szintű szabályozásnak.
Amennyiben a miniszter jóváhagyja a tervezetet, villányi megjelöléssel kizárólag eredetvédett borokat lehet majd forgalomba hozni a borvidékről. Az asztali és a tájborok továbbra is csak dél-dunántúliak lehetnek. Cukortartalommal bíró, édes, félédes vagy félszáraz vörösbor szintén nem adható el villányiként.
A szabályzat alapján megszűnne a minőségi bor kategóriája. Helyette lép be a rendszerbe a villányi eredetvédett classic - tájékoztatta lapunkat Gere Attila, a villányi hegyközség elnöke. Ennek feltételrendszere szigorúbb, mint amit a bortörvény a minőségi borok esetében megszab. A "legbeszédesebb" mutató, a hektáronkénti hozam részleteit ismertetve Gere Attila elmondta: csupán a kékoportó esetében engedik meg a bortörvényben is érvényesített 100 hektolitert. A merlot, a zweigelt vagy a kékfrankos esetében ez 90 hektoliter lesz, míg a legnagyobb presztízsű fajtákból - cabernet sauvignon és franc, valamint pinot noir - mindössze 70 hektoliternyi termés szüretelhető egy-egy hektárról.
A classic előírásainak teljesítése kötelező lesz a termelők számára. A csúcsot képező prémium kategória viszont választható. Eredetvédett prémium 2004-től csak hektáronként 5000-nél magasabb tőkeszámú területekről készíthető - ha ez nem teljesíthető, rendkívül alacsony tőkénkénti rügyszámot állapítanak meg -, s a termésmennyiség egyetlen fajta esetében sem haladhatja meg az 50, illetve a 40 hektolitert.
További fejlemény, hogy a villányi borokat előminősítik majd a borvidéken. Létrejön a helyi borbíráló bizottság - várhatóan 50-60 fős körből áll össze rotációs alapon az esetenként tízfős testület -, amelynek érzékszervi vizsgálata és jóváhagyása nélkül nem juthat el villányiként jelölt bor az Országos Borminősítő Intézethez.
Gere Attila elmondta még: megfogalmazódott a szándék arra is, hogy villányi bort a későbbiekben kizárólag helyben, azaz a borvidék határain belül palackozhassanak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.