Az EU küszöbönálló bővítése akár félmillió új munkahelyet is teremthet Németországban a következő 10 év során - közölte a kül- és nagykereskedők ágazati szervezetének (BGA) vezetője. A kormány ezzel egy időben ismételten hangot ad a várható adóverseny miatti aggodalmainak.

Anton Börner, a BGA elnöke rámutatott: Németország a bővített Európa középpontjába fog kerülni, és már a földrajzi körülmények okán is elsődleges szállítója lehet az új tagországoknak, amelyek akár 6-8 százalékos éves GDP-növekedési rátát is produkálhatnak a következő 10 év során. Ezen növekedési potenciál kiaknázását jelentősen segíti, hogy a német vállalatok az utóbbi másfél évtizedben fontos piaci pozíciókra tettek szert a térségben, így a gazdasági határok május 1-jén bekövetkező - csaknem maradéktalan - leomlása után kiváló starthelyzetben lesznek.

Gerhard Schröder kancellár eközben ismét hangoztatta aggályát, hogy a nekik folyósítandó segélyek révén az új tagok fenntarthatják, sőt fokozhatják az adóversenyt. Az ehhez társuló alacsony bérek szerinte további nagyszámú munkahely kitelepítéséhez vezethetnek. (VG)