Magyar borász Dél-Afrikában
Dél-Afrika a legnagyobb ütemben fejlődő "borállamok" közé tartozik, s kitűnő produktumai egyre jobb áron adhatóak el a világ fontos piacain, hangsú-lyozza Gál Tibor egri borász. Közvetlen benyomásai vannak Dél-Afrika borászatáról: a "flying winemaker" (világjáró borász) 2001 óta vesz részt a frissiben alakult Capaia pincészet felépítésében. Gál a vállalkozás résztulajdonosa is egyben. A borász a világhírű toscanai Ornellaia pincészet szakembereként szerzett reputációjának és az ott felépített kapcsolatainak köszönhetően került Dél-Afrikába. A Capaia területei 160 hektárt tesznek ki, amelyen ez ideig 60 hektár szőlőt telepítettek el. Az első szüret 2003 tavaszán zajlott le, s az ideit követően már viszonylag nagyobb mennyiséggel léphetnek piacra. Gál szerint jó esély van arra, hogy a Budapest Bortársaság közreműködésével hazánkban is megismerhessék a fogyasztók a Capaia-borokat, sőt más dél-afrikai termékek behozatalát is tervezik. A borász a dél-afrikai borászat dicséretének illusztrálására még egy személyes példát is említ: fia, a 19 éves ifjabb Gál Tibor hamarosan Dél-Afrikába utazik, egy ottani híres egyetemen tanul majd borászatot. (GA)


