BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Májustól kevesebb veszély az éttermekben?

Már csak bő két hetük van a hazai vendéglátó-ipari vállalkozásoknak arra, hogy - ha még nem tették - bevezessék az Európai Unió által megkövetelt élelmiszer-biztonsági rendszert - írja a Népszabadság. A "veszélyelemzés, kritikus szabályozási pontok" rendszerének - közismertebb nevén HACCP - célja az élelmiszerek gyártása, forgalmazása, árusítása és elkészítése során a fogyasztók egészségét veszélyeztető folyamatok feltárása és megszüntetése. A vendéglősöknek május elejéig fel kell deríteniük, hol és mikor kerülhet veszélybe az élelmiszerek minősége tevékenységük során, ki kell választaniuk a legkritikusabb pontokat, majd ezek ellenőrzésére megoldást kell találniuk. Az ellenőrzésekről, az intézkedésekről, a felhasznált anyagokról pontos, naprakész nyilvántartást kell vezetni. A követelmények megtartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ), valamint a fogyasztóvédelmi felügyelőségek szakemberei ellenőrizni fogják.

-Tapasztalataink szerint már csak a vendéglősök húsz százaléka nem végzett a munkával - közölte Háber Tamás, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. Az éttermek környékén azonban elég nagy a bizonytalanság, mert sokan nem tudják, pontosan milyen elvárásoknak kell megfelelniük. - A HACCP szigorú rendszer, de előírásait sehol a világon nem tartják be betű szerint - mondja Háber. Az ipartestület igyekszik tisztázni a majdan ellenőrzéseket végző hatóságokkal, hogy általános dokumentációt követelnek meg vagy tényleges cselekvési programokat várnak el.

Sokak szerint a vendéglősöknek célszerű a lehető legkevesebbet vállalniuk a rendszer bevezetése során, mivel később bizonyítaniuk kell, hogy vállalásaikat betartják. Háber mindazonáltal úgy véli, nem kidobott pénz, amit az ágazat a HACCP-re költött, mert a magyar vendéglátás le volt maradva Nyugat-Európához képest. Üröm az örömben, hogy ezeket a fejlesztéseket a vendéglősöknek saját erőből kellett végrehajtaniuk. A gazdasági tárca ugyanis 2003-ban csak 66 vállalkozás HACCP-hez kapcsolódó eszközbeszerzését támogatta, összesen 160 millió forinttal.

- A hatóság nem lesz türelmetlen - ígéri Ocsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezetője. Az ellenőrzést végző szakemberek segítőkészek lesznek, ám ez nem jelenti azt, hogy elnéznék a hiányosságokat. Az is biztos, hogy az országban mindenhol egységes szempontok szerint bírálják el a HACCP-rendszereket működtető vállalkozásokat, ennek érdekében áprilisban valamennyi ellenőrzést végző kollégájának eligazítást tart a tisztiorvosi hivatal.(NOL/Euro.hu)



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.