A magyar tőzsde múlt heti értékvesztése hétfőn folytatódhat, miután a piacokat bizonytalansággal tölti el az, hogy az új miniszterelnök esetleg enyhít a pénzpolitika szigorán - írja az ebroker. A külföldi befektetők élénk figyelemmel kísérik, hogy Medgyessy Péter lehetséges utódai, Kiss Péter kancelláriaminiszter, vagy a milliomos üzletember, Gyurcsány Ferenc megtartja-e pozíciójában Draskovics Tibor pénzügyminisztert - írja a Reuters.

A brit hírügynökség elemzőket idézve azt írja, hogy a két jelölt közül Gyurcsány szorosabban tartaná ellenőrzés alatt a kiadásokat, mint Kiss, aki egész életében szocialista politikus volt, jóllehet Gyurcsány sem ért egyet a beruházási kiadások erőteljes megszigorításával. - Gyurcsány valószínűleg a pénzpolitikában konzervatívabb vonalat vinne, mint Kiss - vélekedik az UBS bank heti piaci kilátásokról szóló elemzésében. A befektetők Draskovics személyében látják a garanciáját a 2004 évi költségvetési hiány csökkentési célok megvalósításának, illetve annak, hogy 2005-re is szigorú költségvetést dolgoznak ki a 2010-évi euróövezeti tagság elérési céljának megfelelően. Ugyanezen okok miatt viszont a Reuters szerint Draskovics nem örvend népszerűségnek a Szocialista Pártban, a párt baloldalán erősödtek az őt bíráló hangok.

A hírügynökség a politikai fejlemények piaci hatásának értékelésekor részletesen vázolja a magyarországi politikai forgatókönyvet, hangsúlyozva, hogy a kormánypártok fenntartják koalíciójukat, továbbá, hogy közös miniszterelnök jelöltet állítanak. Ugyanakkor a Reuters szerint a befektetők aggódnak amiatt, hogy a ''válság a gazdaságpolitika lényeges változásait '' vonhatja maga után. ''Amennyiben a gazdaságpolitikában jelentékeny változás történik, vagy Draskovics lemond, vagy menesztik, ez a forint éles esését és a befektetések eladását vonhatja magával - idézi a hírügynökség az UBS befektetési bank múlt héten megfogalmazott véleményét. (ebroker)