Bukarestben egy katonai ügyész közölte, hogy Iliescu egykori államfőt hamarosan gyanúsítottként kihallgatják a 15 évvel ezelőtti diáktüntetés szétverésének megszervezéséért.

"Iliescu halottai", "Ítéljék el Iliescut a kiontott vérért!", "Emberiség elleni bűntett gyanújával indított nyomozást ellene az ügyészség", "Tizenöt éve megköszönte a kedves bányászoknak, most vádat emelhetnek ellene."

Íme néhány elsőoldalas cím a bukaresti újságokból, amelyek egy része dokumentumokkal is feleleveníti, miként köszönte meg a volt államfő a fejszékkel, vasdorongokkal, láncokkal felszerelt, különvonatokon szállított bányászok bejövetelét, a majd két hónapig tartó Egyetem téri tüntetés vérbefojtását.

A reggeli tévéhíradók eredeti felvételeket is közöltek Iliescu akkori beszédeiből, azt is bejátszották, amikor a helyszínre küldte őket, úgymond rendet teremteni, megtisztítani a teret a huligánoktól, akik között - mint mondta - sok a drogos és a fasiszta elem. És azt az állítását is megismételték, hogy a Zsil-völgyiek a gyepet jöttek rendbe tenni Bukarestbe.

Az egyik bukaresti kórház orvosa tanúként vallotta, hogy az osztályára szállított sebesültek közül hatvanan meghaltak. Tucatjával temettettek el áldozatokat a hatóságok - állítják más tanúk. Az értelmiségi kinézetű járókelőket, a nőket is bántalmazták a bányászok. A diáktüntetést negyven ezren verték le, a rendőrség és a titkosszolgálat emberei vagy bányásznak, munkásnak beöltöztetett férfiak is részt vettek benne.

Ion Iliescu meglepetésének adott hangot, és diverziónak minősítette, hogy gyanúsítottként beszél róla a média. Szerinte a bányászakció csak a következménye volt a június 13-i eseményeknek, amikor a tüntetők rendőrkocsikat gyújtottak fel, és megtámadták a rendőrség, valamint a titkosszolgálat székházát. (Magyar Rádió)