Nem rosszak Szili Katalin esélyei, hogy az államfőválasztás mai harmadik fordulójában a kisebbik koalíciós párt támogatása nélkül is államfő legyen belőle. A procedúra tegnapi első fordulójában kiderült: a házelnök nem csak a szocialista frakció szavazataira számíthat. A Fidesz taktikai húzása nyomán - Áder János frakcióvezető szavaival - tisztább lett a kép. Az ellenzéki párt nem vett részt a szavazáson.

Ennek eredményeképpen Szili Katalin 183, Sólyom László 13 igen voksot kapott, a szavazás érvényes, de eredménytelen volt, ma második és harmadik fordulót tartanak, mivel mindkét párt újraindítja jelöltjét. A szavazólapokat tegnap 221 képviselő vette fel, közülük 20-an visszaadták azokat, a cédulát 199-en dobták be az urnába, de csak 196-an szavaztak érvényesen. Az MSZP-nek 178 képviselője van, a Fidesznek 169, az MDF-nek 8, a függetleneknek 9; mint ismert, az SZDSZ testületileg nem szavazott.

Mécs Imre SZDSZ-es és Balogh Gyula független képviselő Szili Katalin mellett voksolt, ám ki volt a másik három? - tette fel a kérdést Áder János. Szerinte azzal, hogy a Fidesz nem vett részt, kiderült: korábbi nyilatkozataik ellenére fórumos vagy független képviselők támogatták Szilit. A nyulat akartuk kiugrasztani a bokorból, de helyette gyáva és bátor vakondok bújtak ki a földből - fogalmazott. Elismerte: nem állt módjukban Sólyom Lászlóval egyeztetni taktikájukról. Áder bejelentette: a mai második és harmadik fordulóra újból Sólyom Lászlót jelölik.

Szili Katalint is újraindítja az MSZP - derült ki a miniszterelnök, a párt és a frakcióvezetés egyeztetése után. A szavazások előtt Gyurcsány Ferenc mindkét koalíciós frakciót meglátogatta. Az SZDSZ-től azt kérte, ne támogassa az ellenzék jelöltjét, de ne akadályozza meg, hogy aki akar, az Szilire voksolhasson. A szocialistákat arra biztatta, fejezzék be az elemzéseket, mutassanak politikai dinamizmust. (TE)