Magyar gazdaság

Stagnál a kiskereskedelmi forgalom

2007. februárban a kiskereskedelmi forgalom volumene lényegében megegyezett az egy évvel korábbival. A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom februárban 0,1%-kal, az első két hónapban 0,6%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet a naptárhatástól megtisztított adatok alapján. Az előző hónaphoz képest a kiskereskedelmi eladások volumene 0,1%-kal csökkent a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2007 első két hónapjában 804 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi eladások 51,5%-át az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes, 17,7%-át a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, 10,7%-át a könyv-, újság-, papíráru-, és egyéb iparcikk-kiskereskedelmi üzletekben bonyolították, a többi szakágazat részesedése 20,1% volt.

Februárban a kiskereskedelmi üzletek forgalma megközelítette a 399 milliárd forintot. Megtört az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának növekedése: a 2007. februári értékesítés volumene 0,2 %-kal elmaradt az előző év azonos hónapjának szintjétől. Míg az eladások jelentős részét (91%-át) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hipermarketek, szupermarketek, vegyesboltok) forgalma csak kismértékben (0,1%-kal) mérséklődött, addig az élelmiszer-, ital-, dohányáruszaküzletek eladásai ennél nagyobb mértékben (1,1 %-kal) csökkentek.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának növekedési üteme tovább lassult, februárban már csak 0,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát. Februárban a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-kiskereskedelem forgalmának bővülése mérséklődött, de növekedésük még így is – a csekély részarányú használtcikk-kiskereskedelmen túl – a legdinamikusabb volt.

A bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeliüzletek az átlagot meghaladóan tudták növelni eladásaikat, ugyanakkor csökkent a csomagküldő-hálózat, az iparcikk jellegű vegyes-, valamint a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikküzletek értékesítésének volumene az előző év azonos hónapjában mért szinthez képest.

Februárban – a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint – az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene 0,1%-kal, a nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalma 0,2%-kal maradt el az egy hónappal korábbitól.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 2007. februárban az 27 tagállamában átlagosan 2,8%-kal, az eurózóna országaiban 1,2%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, a naptárhatástól megtisztított adatok alapján.

A tagállamok közül kiemelkedően növekedett Lettország változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalma, ugyanakkor csökkenést mértek Portugáliában és Németországban. A magyar kiskereskedelem dinamikája továbbra sem érte el az EU-27 átlagát. Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrészkiskereskedelmi üzletek, valamint üzemanyagtöltő-állomások együttes forgalma februárban 144 milliárd forint volt.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek eladásai februárban jelentős mértékben (10,7%-kal) elmaradtak az előző év azonos hónapjának szintjétől. Az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2007 februárban 6,4%-kal volt magasabb az előző év azonos időszakinál.

Kapcsolódó cikkek