Magyar gazdaság

Hogyan segítsük a kkv-kat külpiacra?

A Magyar Külgazdasági Szövetség több ajánlást fogalmazott meg a kis- és középvállalkozások (kkv) külpiacra segítése érdekében pénteki kerekasztal ülésükön.

A szövetség reményei szerint ezeket figyelembe veszik majd a külgazdasági stratégia kialakításakor - mondta Dávid Imre, a szövetség elnöke a kerekasztal ülésének szünetében az MTI-nek.

Az elnök az ajánlások között említette az információáramlás javítását, a kkv-k valós exportjának felmérését, a szektort érintő beszállítói programok "finomhangolását", az oktatás, szakképzés szükségességét is.

Garamhegyi Ábel, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium szakállamtitkára, külgazdasági kormánybiztos szerint jelenleg ezen cégek vezetői nincsenek felkészülve arra, hogy vállalkozásaik önállóan külpiacra tudjanak lépni.

Dávid Imre elmondta, hogy jelenleg 3.000-4.000 olyan kis- és középvállalkozás működik, amelyek már jelen vannak a külföldi piacokon, illetve képesek lennének külpiacra lépni.

Az ajánlások véglegesítése a szövetség július elsejei elnökségi ülésén lesz.

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium májusi végi tájékoztatása szerint az idén június végére készül el a kormányzat új külgazdasági stratégiájának "nyers" változata, a koncepciót júliusban véglegesítik.

Garamhegyi Ábel külgazdasági stratégia Dávid Imre kkv külpiacra segítés
Kapcsolódó cikkek