Magyar gazdaság

Hat éven belül ötven százalékos minimálbéremelést ígér a kormány Romániában

A román miniszterelnök a hét végén a minimálbér 50 százalékos emelését helyezte kilátásba 2014-re, mert a kormány úgymond nem akarja alacsony szinten tartani a béreket csupán azért, hogy a külföldi befektetőknek emiatt legyen vonzó Románia - írja az Új Szó az MTI alapján.

Calin Popescu-Tariceanu szerint országának európai szinten kialakított üzleti környezetével kell versenyképessé válnia, és nem a kis fizetésekkel. Elmondta, hogy minden bérből és fizetésből élőnek élveznie kell az idei első félév 8 százalékos gazdasági növekedésének gyümölcsét, és már meg is hozták a döntést a minimálbérek emeléséről a Román Nemzeti Bank és a társadalmi partnerek képviselőivel folytatott megbeszélések eredményeként.

A minimálbérnek az országban el kell érnie, az uniós normáknak is megfelelve, az átlagfizetés felét. Jelenleg annak csak 31 százaléka. Popescu-Tariceanu megemlítette, hogy a jelenlegi kormányzat ideje alatt – 2004-hez képest – 92 százalékkal nőtt a romániai ami a szakszervezetekkel pénteken létrejött megállapodás alapján októbertől 540 lej (mintegy 35 ezer forint) lesz.

Calin Popescu-Tariceanu minimálbér
Kapcsolódó cikkek