Magyar gazdaság

Micimackó és barátai - Made in China!

Az elmúlt napokban egy távol-keletről érkezett szállítmányt ellenőrzött az egyik budapesti vámudvaron a vám- és pénzügyőrség. A pénzügyőröknek a vámkezelést kérő cég neve keltette fel a figyelmét, mivel korábban ettől a cégtől már foglaltak le hamisnak tűnő termékeket.

A gyanú beigazolódott, a tételes áruvizsgálat során mintegy 120 darab – Valvoline, O.Z., Shell V-Power védjegyekkel ellátott – kisautót találtak a csomagokban más játékok közé rejtve, amelyek alkalmasak a vásárlók megtévesztésére, ezért áru hamis megjelölésének alapos gyanúja miatt a vámhatóság eljárást indított.

Ezzel egy időben ugyanezen a vámudvaron egy másik vámkezelésre váró konténert is ellenőriztek, melyből számtalan olyan áru bukkant elő, amelyet az importőr „elfelejtett” bejelenteni a vámkezelés kezdetén.

 Így több karton távol-keleti származású élelmiszert (rizs, szójaszósz, szójadarabok ízesített olajban, tengeri káposzta chilivel, halkonzerv), konyhai kisgépeket (elektromos vízforraló és főzőedények, kukták, konzervnyitók) masszírozó öveket és -zsákokat, nyakpárnákat, különféle játékokat (elemes zenélő lepke, darts, zenélő elemes vonat, távirányítós helikopter) fedeztek fel a csomagok tételes átvizsgálása során.

Ezen kívül Hello Kitty márkajelzéssel ellátott bögréket, Ben 10-es játékokat, Micimackót és barátait formázó játékokat, valamint Forma 1-es kisautókat is találtak.

Az áruk az előzetes szakértői vélemény alapján hamisítványnak minősülnek.

A vámosok a műszaki berendezések kapcsán a fogyasztóvédelmi hatóságot is értesítették, mivel a termékek nem európai szabványos villásdugóval készültek, azok csak egy külön adapter csatlakoztatásával használhatóak a hazai elektromos hálózatban.

A több millió forint értékű, be nem jelentett vámárut a vámosok lefoglalták és csempészet, illetve áru hamis megjelölése elkövetésének alapos gyanúja miatt eljárást indítottak.

hamisítás VPOP Hello Kitty Micimackó vám
Kapcsolódó cikkek