Magyar gazdaság

A bíróság szerint is kartelleztek - Megerősítették a Synergon, a Montana és HP bírságát

A Fővárosi Bíróság szerint is kartellezett a Synergon Informatikai Rt. a Montana Információtechnológiai Rt.-vel és a Hewlett-Packard Kft.-vel a Magyar Fejlesztési Bank, a HVB Bank és a Nemzeti Autópálya Rt. 2003-2004-es informatikai versenytárgyalásain, illetve közbeszerzési pályázatain - tudta meg a VG Online.

Az elsőfokú ítélkező fórum megerősítette a Gazdasági Versenyhivatal tavaly októberben hozott határozatát. Ebben a versenyhatóság a Synergont 38 millió forint, a Montanát 20 millió forint, a Hewlett-Packard Kft.-t 52 millió forint bírsággal sújtotta.

A cégek a vizsgált projekteken versenykorlátozó megállapodásokat kötöttek, például megegyeztek arról, hogy miképpen segítik egymást a tendernyeréshez. A jogsértések tipikusan fővállalkozók közötti alvállalkozói megállapodások formájában valósultak meg. A versenytanács - mint korábban többször - az ügy kapcsán is kifejtette: a versenyeztetési eljárások tisztaságát komolyan veszélyezteti, ha az önálló ajánlattételre felkért vagy kiválasztott - rendszerint kis számú - vállalkozások egymás kölcsönös bevonására alvállalkozói megállapodásokat kötnek, különösen ha az adott feladatra rajtuk kívül más cégek is alkalmasak lennének.

Az ilyen szövetkezések lényege, hogy kölcsönösen biztosítják egymást arról, miszerint akkor is részesedni fognak a megbízásból, ha nem ők lesznek a tender nyertesei. Ezáltal kisebb a megrendelés elvesztése miatt elszenvedett vereség, mérséklődik a piaci kockázat s ekként a hatékony ár elérésére ösztönző nyomás.

Montana HP bíróság kartell SYNERGON MFB
Kapcsolódó cikkek