Magyar gazdaság

Korlátoznák a készpénzfizetést - Az átutalások szerepét növelné a kormány

A készpénzes fizetések visszaszorításától reméli a kabinet az adóreform megvalósításához szükséges forrásokat – szögezte le Gyurcsány Ferenc kormányfő az Adóhivatali Dolgozók Országos Konferenciáján tegnap Balatonfüreden.

A miniszterelnök megerősítette: az adómódosítások elindításához szükséges fedezetet a kormány 2009-re előteremti, mivel nem számol azzal, hogy már jövőre jelentősen fehéredne a gazdaság. Komoly tartalékok vannak ugyanakkor a magyar gazdaság azon 20 százalékában, amely jelenleg nem veszi ki részét a közös terhek viseléséből. A kormányfő ismét leszögezte: ha a feketegazdaság arányát a jelenlegi 20-ról 10 százalékra, az EU 15 átlagára sikerülne leszorítani, ezermilliárd forintos állami bevétel jelenne meg a költségvetésben.

A cél az, hogy többen, kevesebbet és egyszerűbben adózzanak – fogalmazott a kormányfő. Gyurcsány ismét világossá tette: sem az állami működési, sem a jóléti kiadások terén nem lát lehetőséget jelentős megtakarításokra. Ugyanez az uralkodó vélemény az MSZP-ben is. Tukacs István miniszterelnöki megbízott tegnap arról beszélt, hogy a képviselőcsoport nagy része sem a sem a segélyezés, sem a családtámogatás, sem az oktatás vagy az egészségügy rendszeréhez nem akar hozzányúlni.

Maradnak tehát a jogszabály-szigorítások. Ezekről kormánydöntés ugyan még nem született, ám a fontos célkitűzések között szerepel a bankkártyahasználat, a csekkek és az átutalások szerepének erősítése. A tervek szerint nemcsak a vállalkozásokat köteleznék az átutalással történő fizetésre, de a jövőben így érkeznének a bérek, az állami támogatások, a nyugdíjak, sőt még a segélyek is. Ugyanezt a magánszemélyek körében a luxusjellegű vásárlások, a nagy értékű utazások esetén tennék kötelezővé. Szakemberek arra figyelmeztetnek: az adózók elvileg már ma is kötelesek bejelenteni az ötmillió forintot meghaladó készpénzes vásárlásokat, ám a tapasztalatok szerint az adóhatóság alig-alig figyel ezekre az ügyletekre. Kétséges tehát, hogy a helyzet újabb jogszabályokkal javítható-e.

Szintén a javaslatok között szerepel, hogy a vevők is legyenek kötelesek bizonyos időn keresztül megőrizni a vásárlások során kapott számlákat. Az adóhivatal pedig becsléssel állapítaná meg a be nem vallott bevétel mértékét azoknál a cégeknél, amelyek egy éven belül többször sértik meg a számla- vagy nyugtaadási szabályokat, illetve igazolatlan eredetű áru forgalmazásán érik őket a revizorok. Az adóhivatal a jövőben a törvény teljes erejével csap le azokra, akik tudatosan kerülik ki a rájuk eső megfizetését – fogalmazott a tegnapi tanácskozáson az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) elnöke is. Szikora János ugyanakkor hozzátette: a hatóság segíteni kívánja azokat az adózókat, akiknél a jóhiszeműség ellenére hibákat, tévedéseket állapítanak meg.

bankkártyahasználat átutalás készpénzfizetés
Kapcsolódó cikkek