Magyar gazdaság

Nincs pénzügyi világvége

Megállapodtak az amerikai törvényhozás demokrata és republikánus vezetői a washingtoni kormányzattal a Henry Paulson pénzügyminiszter által javasolt, a rossz banki kinnlevő-ségek állami felvásárlására szánt 700 milliárd dolláros mentőakció főbb vonásairól.

Lapzártánkig nem dőlt el, mikor kerül sor a csomag részletes tárgyalására és a szavazásra: a képviselőház magyar idő szerint 19 órakor ült öszsze, de ekkor még nem lehetett tudni, hogy még ezen az ülésen megejtik-e a voksolást is, vagy (amint az valószínűbbnek tűnt) az a mai napra marad.

A szavazás időzítése azért lehet lényeges, mert általános vélemények szerint az elmúlt hetekben egyébként is sokat zuhanó tőzsdék rendkívül kedvezőtlenül reagáltak volna arra, ha nem sikerül megállapodni valamiféle jelentős mentőakcióról az ázsiai piacok ma reggeli nyitása előtt. Egyesek arra emlékeztettek, magyar idő szerint már csütörtök este is úgy tűnt, létrejön az alku, ám az utolsó pillanatban nem várt nehézségek támadtak, s ezt tegnap sem lehetett kizárni.

Az értékelések többsége szerint az alku elég stabil alapokon látszik állni ahhoz, hogy megnyugtathassa az immár a végletekig idegessé vált piacokat. A hosszúra nyúlt hét végi egyeztetések idején vészjósló forgatókönyvek tucatjai bukkantak fel az amerikai sajtóban a kellően átütőnek tekinthető kormányzati beavatkozás elmaradása esetére: újabb drámai árfolyamesések, további bankcsődök, teljesen összeomló pénzügyi rendszer, elhúzódó, súlyos drámai az 1929–33-as világválság megismétlődésének rémképe bukkant elő itt is, ott is az értékelésekből. Egy befektetési bankár úgy jellemezte a helyzetet, hogy „úgy tűnik, folyamatosan 15 percnyi távolságra vagyunk a világvégétől”.

Az ennek megfelelően elhúzódó és felfokozott hangulatú egyeztetések után Nancy Pelosi demokrata képviselőházi elnök arról számolt be, hogy jelentősen sikerült javítani pénzügyminiszter eredeti tervén. E szerint a Paulson által eredetileg azonnal követelt 700 milliárdot három lépésben folyósítják, és szigorú feltételekhez kötik a felhasználását. A mentőakcióból részesedő bankokban állami tulajdonrész jön létre, s az állami tulajdonos az első lesz a kielégítendők sorában, ha a bank mégis csődbe megy. Ha ez sem segít, arra az esetre más garanciák is bekerülnek a törvénybe az adófizetők befektetéseinek viszszafizetésére.

A részt vevő bankokban nem lehetnek milliós végkielégítések a vezetők munkaszerződésében. A javadalmazásokat úgy alakítják át, hogy „szükségtelen kockázatvállalásra” ne ösztönözzenek. A kilátásba helyezett, ám később nem materializálódott nyereség miatt kifizetett prémiumokat viszsza kell fizetniük a vezetőknek.

Az adófizetők pénzére a lebonyolítás során négy különböző független felügyeleti hatóság vigyáz majd, s a kongresszus is létrehoz egy kétpárti felügyeleti bizottságot, emellett a törvényhozás képviselői beülnek a pénzügyminisztériumba is, hogy közvetlen közelről tarthassák szemmel, kinek milyen pénzeket adnak a mentőakció keretében. A gyanakvás részben azért erős, mert Henry Paulson korábban az egyik potenciális kedvezményezett, a Goldman Sachs befektetési bank főnöke volt. Részben pedig azért, mert rendkívül nagy a lakosság egy részének ellenállása a mentőakcióval szemben. Márpedig november 4-én nemcsak elnökválasztás lesz az USA-ban, de a teljes képviselőház és a szenátus egyharmadának mandátuma is megújul.

Fázisok

Forrás: Reuters

(a bankmentő terv folyósításában)

250 milliárd dollár rögtön a törvény életbelépésekor elérhetővé válik

100 milliárd dollár felhasználásáról az elnök dönthet, ha szükséges lesz

350 milliárd dollár felhasználásához újabb kongresszusi felhatalmazás kell


(a bankmentő terv folyósításában)

250 milliárd dollár rögtön a törvény életbelépésekor elérhetővé válik

100 milliárd dollár felhasználásáról az elnök dönthet, ha szükséges lesz

350 milliárd dollár felhasználásához újabb kongresszusi felhatalmazás kell „Semmi pénzt a Wall Streetnek, semmi pénzt a háborúra! Mentőakciót a munkások és a szegények megsegítésére!” Ilyen és ehhez hasonló feliratú táblák alatt vonult az utcára néhány tucat tüntető a New York-i Times Square-en. Bár ott kevesen voltak, véleményük a felmérések szerint sokak álláspontját kifejezte.

Bush elnök azt mondta, „ha lehetséges lenne hagyni csődbe menni minden felelőtlenül működő Wall Street-i céget úgy, hogy ez nem érinti önöket és családjukat, így döntenék. De nem lehet.” -->

bankmentő akció kockázatvállalás Paulson világválság recesszió
Kapcsolódó cikkek