Magyar gazdaság

2010 tavaszáig esély sincs az euróra a régióban

A nemzetközi pénzügyi válság ugyan vonzóbbá tette az EU több új, keleti tagállama számára az euró mielőbbi bevezetésének gondolatát, de 2010 tavaszáig egyetlen ország sem fogja tudni teljesíteni ennek kritériumait - mondta hétfőn Brüsszelben Joaquín Almunia, az EU pénzügyi biztosa.

 A gazdasági kilátásokról szóló legfrissebb európai bizottsági előrejelzések kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Almunia úgy vélekedett, hogy Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia viszonylag jól átvészelheti a válságot, míg a balti államok és Magyarország súlyosabb nehézségekkel kénytelenek szembenézni.

Az EU pénzügyi biztosa "megújuló politikai akaratra" számít abban a tekintetben, hogy a még euróövezeten kívüli országok felkészítsék nemzetgazdaságukat a közös fizetőeszköz bevezetésére. E felkészülés azonban 2010 tavaszig biztosan nem eredményezni az összes kritérium teljesülését - tette hozzá.

A brüsszeli bizottság becslése szerint a lengyelek, a csehek és a szlovákok az eurózónához képest egészen jó növekedési ütemre számíthatnak jövőre is, ám Észtországban, Lettországban és Litvániában visszaesés, Magyarországon pedig csak minimális növekedés várható. (A becslés készítésekor még nem vették figyelembe a Magyarországgal kapcsolatos legújabb fejleményeket, és azt, hogy magyar részről immár egy százalékos recesszióval számolnak jövőre.)

A balti államokban már korábban lendületet vesztett a külföldről finanszírozott növekedés, és most számos elemző elképzelhetőnek tartja, hogy ezek a - által fenyegetett - országok kénytelenek lesznek támogatást kérni a nemzetközi pénzügyi intézményektől vagy magától az EU-tól. A brüsszeli bizottság aggodalmakat fogalmazott meg a román és csekélyebb mértékben a bolgár gazdaságot illetően is - a románt például "túlhevültnek" minősítve, a növekedés lassulását kilátásba helyezve.

pénzügyi biztos euró almunia válság
Kapcsolódó cikkek