Magyar gazdaság

Lehet görbe az uborka

Az EU várhatóan sutba dobja a gyümölcsök és zöldségek méretére és formájára korábban elfogadott szabályok jó részét. Összesen huszonhat ilyen előírás megszüntetését kezdeményezte az Európai Bizottság.

A bürokrácia csökkentő lépések sorába illeszkedő intézkedéscsomag csupán tíz zöldség és gyümölcs, így az alma-, földieper- és paradicsomfélék esetében hagyná meg a közösségi szabványokat. A brüsszeli tervek ugyanakkor még ezeknél is lehetővé tennék a "szabálytalan" termékek értékesítését - jelentette a Rapid.

A változással új korszak nyílik meg a a görbe uborkák és a kacskaringós sárgarépák előtt a tagállamokban - állapította meg Marian Fischer Boel agrárbiztos.  Semmi szükség nincs az uborka görbületének szabályozására és a hasonló, fölösleges intézkedésekre, tette hozzá.

A bizottsági kezdeményezés a hírek szerint minden kötöttség alól felszabadítja többek között a sárgabarackot, a articsókát, a spárgát, az avocadót, a cseresznyét, a dinnyét, és persze, az uborkát és a sárgarépát is.

Ugyanakkor a tíz termék (pl. citrusfélék, kivi, őszibarack, nektarin, paradicsom), amelyeknél fennmaradnának a közösségi szabányok, adja az EU kereskedelmi forgalmának 10 százalékát.

A bizottsági intézkedések a tervek szerint 2009. július 1-jétől lépnek életbe.

gyümölcsök eu-szaványok zöldségek
Kapcsolódó cikkek