Sem a cégbíróság, sem az adóhatóság nem szankcionálja majd azokat a vállalkozásokat, amelyek e törvény hatálybalépéséig nem módosították a szakmakódokat. Így azoknak, akik eddig nem tették volna meg, már nem kell a cégbíróságon – egyéni vállalkozóknak az önkormányzatoknál – kérniük a változásbejegyzést. De az adóhatósággal, illetve a Központi Statisztikai Hivatallal szemben továbbra is fennáll a kötelezettségük, amelynek – költség- és illetékmentesen – a 2009-ben teljesítendő adóbevallással egy-idejűleg az adóhivatal által biztosított elektronikus nyomtatványon tehetnek eleget – hangzott el az igazságügyi és rendészeti tárca tegnapi sajtóbeszélgetésén.

Gadó Gábor szakállamtitkár elmondta, hogy a cégjegyzékből jövő március 1-jéig törlik a TEÁOR-számokat. Azokat egyébként a vállalkozások nem kötelesek feltüntetni a társasági szerződésükben, illetve teljes szabadságot élveznek abban, miként definiálják a tevékenységüket. Más kérdés, hogy az adóhatóság felé pontosan, szakmakóddal együtt kell megjelölniük. Az adóhivatal pedig gondoskodik arról, hogy honlapján bárki ingyenesen tájékozódhassék az adott cég besorolás szerinti tevékenységéről.

A leendő törvény értelmében változik a mérlegbenyújtás rendje is: csak 2009. április 30-ig van mód a hagyományos papíralapú éves beszámolók leadására. Azt követően a mérlegeket elektronikus úton, a kormányzati portálon át, a Cégközlönynek kell megküldeni. A Cégközlöny honlapján a beszámoló rögtön megjelenik, és bárki számára, ingyenesen hozzáférhető lesz. A benyújtás igazolása egy elektronikus űrlappal történik, amelyet a Cégközlöny továbbít az adóhatóságnak. Az adóhivatal ellenőrzi majd a kötelezettség teljesítését, és fellép a mulasztókkal szemben. Ha sikertelenül, erről értesíti a cégbíróságot, amely a mulasztás megállapításával, 15 napon belül megszűntté nyilvánítja a vállalkozást.