Magyar gazdaság

Uniós elveket sértettünk meg

Az Európai Bizottság álláspontja szerint Magyarország nem az európai uniós elvek szerint járt el a csepeli szennyvíztisztítóval kapcsolatos közbeszerzési eljárásnál - erősítette meg a testület szóvivője az MTI-nek nyilatkozva.

Emiatt Brüsszel minden bizonnyal megkurtítja a beruházásra járó uniós támogatást - tette hozzá Danuta Hübner, a regionális politikáért felelős biztos szóvivője, Dennis Abbott. Leszögezte azt is: még nem zárultak le a témáról a magyar illetékesekkel folytatott egyeztetések, annál is inkább, mert magyar részről változatlanul vitatják a brüsszeli álláspontot.

Az elvonás a szabályok szerint a beruházásra jutó teljes uniós támogatás egynegyede, azaz mintegy 40 millió euró lehet. A tényleges összeg azonban attól függ, Magyarország mikor fogadja el a bizottság álláspontját. A testület ugyanis csak az addig kifizetett támogatással arányos összeget von el. Jelenleg például a 40 millió eurónak még csak egy "kicsiny része" lenne a bírság - mondta Abbott, megismételve, hogy a támogatás folyósításának folytatásával az elvonás összege is folyamatosan nőne. A bizottság ugyanis csak akkor nyúl hozzá ténylegesen a támogatáshoz, amikor a kérdésben megegyezés született a magyar hatóságokkal - legvégső esetben akár az Európai Bíróságot is bevonva.

Az Európai Unióban nagy fontosságot tulajdonítanak az uniós pénzfelhasználási és közbeszerzési folyamatok tisztaságának. A közbeszerzéseket szinte kizárólag nyílt szabad pályázatok útján látják járható útnak, miközben a csepeli beruházással kapcsolatos eljárást Brüsszelben túlságosan korlátozottnak értékelték - fejtette ki Abbott. Az unió álláspontjában e tekintetben nem várható változás - derült ki a nyilatkozatából.

A szóvivő azt is elmondta: az esetleges bírság nem vész el, az adott kategóriába tartozó más beruházásoknál még felhasználható, bár erre a projektre már nem. Abbott jelezte még azt is: tudomása szerint Brüsszelt zavaró más probléma nem merült fel a csepeli beruházásnál.

MTI Eco-->

uniós elvek Abbott szennyvíz Csepel
Kapcsolódó cikkek