Magyar gazdaság

"Hatalmas recesszióban vagyunk" - Elnézést kért a szabadpiaci elvek feladásáért Bush

A nagyobb amerikai pénzintézetek helyzete stabilizálódott, több már várhatóan nem megy csődbe a mostani hitelválságban - jelentette ki Henry Paulson pénzügyminiszter kedden. George Bush elnök arról beszélt, hogy fel kellett áldozni a szabadpiaci elveket.

 Paulson a CNBC gazdasági televíziónak adott interjúban közölte, hogy egyelőre nincs szándékában a 700 milliárd dolláros bankmentő csomag második feléért folyamodni. (Az újabb 350 milliárd dollár felhasználásához a kongresszus ismételt jóváhagyására van szükség a vonatkozó, október 3-án elfogadott törvény értelmében.)

Paulson úgy fogalmazott, a kormánynak egyelőre elegendő muníciója van, ezért nem tervezi, hogy a második 350 milliárd dollár felhasználását is elkezdje. Hozzátette ugyanakkor, a január 20-ig hivatalában levő kormány kész a gyors cselekvésre, és szükség esetén újabb forrásokat fog kérni. Értékelése szerint a pénzügyi hatóságok lépései Amerikában és más országokban elérték azt, hogy a rendszer szempontjából fontos intézmények életben maradása biztosított. Mint mondta, megmutatták, hogyan kell gyorsan reagálni. Elmondta, jelenleg a három nagy amerikai autógyárnak nyújtandó segítség kialakításával foglalkozik. "Előteremtjük a pénzt, olyan gyorsan, amennyire a megfontoltság engedi" - szögezte le.

George Bush elnök ugyancsak kedden a CNN hírtelevíziónak adott interjúban arról beszélt: fel kellett áldoznia a szabadpiaci elveket, hogy megmentse a gazdaságot az összeomlástól. Mint mondta, úgy döntött, "garantálni kell, hogy a gazdaság ne omoljon össze". "Elnézést kérek azért, hogy így kell cselekednünk" - fogalmazott, arra utalva ezzel, hogy kormánya, amely korábban a szabályozatlan szabadpiac állhatatos védelmezője volt, példátlan központi beavatkozást hajtott végre a gazdaságba a súlyos pénzügyi válság elhárítása érdekében.

"Válságban vagyunk (...) hatalmas recesszióban vagyunk" - mondta az elnök, aki azelőtt e szavakat ki sem ejtette. Hozzátette, nem akarja, hogy utódának még rosszabb gazdasági helyzetet hagyjon hátra. Az amerikai gazdaság jelenleg első számú kérdése, az autóipari válság kapcsán jelezte: nem engedhető meg az autógyártók "rendezetlen csődbe menetele", amely mérhetetlen gazdasági nehézségeket okozna. Mint mondta, azt azonban el akarja kerülni, hogy az adófizetők pénzét úgy használják fel, hogy a korábbi hibák megismétlődjenek.

Paulson válság bankmentő Bush
Kapcsolódó cikkek