Magyar gazdaság

Rendszeres szociális segély - További szigorítások

Jövőre a rendszeres szociális segélyt sok feltételhez kötik – inkább közmunkára küldik a rászorulókat.

Tovább szigorította az Országgyűlés azt a törvénytervezetet, amely a rendszeres szociális segélyhez jutók nagyjából kétszázezer fős körét hivatott szűkíteni, azáltal, hogy közfoglalkoztatási munkalehetőséget nyújt nekik. A kormány úgy számol, hogy jövőre 50 milliárd forint jut közfoglalkoztatásra – mondta Gyurcsány Ferenc tegnap a törvényjavaslat kapcsán, hozzátéve: a jövő évben a rendszeres szociális segélyre fordított összegnek a fele már munkabérként jut el az emberekhez. A törvényjavaslat hétfőn a módosító indítványok elfogadásával végleges formát öltött.

A szociális és foglalkoztatási törvények módosításáról szóló dokumentum szerint a jövőben csak az 55 év feletti, illetve az egészségkárosult, munkaképtelen személyek kaphatnak rendszeres szociális segélyt. A szocialisták és a szabad demokraták által támogatott szigorítás eredményeként gyermeket egyedül nevelő szülők csak akkor részesülhetnek a juttatásban, ha 14 évesnél fiatalabb gyermekük a településen nem részesülhet megfelelő ellátásban, például nem járhat óvodába, napközibe.

Egyetlen kiskapu lehet a települési önkormányzatok helyi rendelete, amelynek köszönhetően mások is kaphatnak segélyt. Azonban az ő esetükben ehhez csak 80 százalékos állami támogatás jár, míg a központi szabályok szerint juttatásra jogosultaknak kifizetett összeg 90 százalékát téríti meg az állam.

Akik nem részesülnek rendszeres szociális segélyben, azok rendelkezésre állási támogatást vagy közfoglalkoztatásban munkalehetőséget kaphatnak. A közmunkáért pedig munkabér jár, ez nem lehet kevesebb a minimálbérnél (ma 69 ezer forint). A közfoglalkoztatási lehetőséget a települési önkormányzatok biztosítják.

 Ezért a településeknek minden év február 15-éig – jövőre azonban április 15-éig – az állami közfoglalkoztatási szervvel egyeztetett közfoglalkoztatási tervet szükséges készíteniük. Ennek tartalmaznia kell a rendelkezésre állási támogatásra jogosultak képzettség szerinti öszszetételét, a közfoglalkoztatási feladatok megjelölését és ütemezését, továbbá az ellátásukhoz szükséges létszámot és a finanszírozáshoz rendelkezésre álló forrásokat.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

közmunka rendszeres szociális segély önkormányzat
Kapcsolódó cikkek