Magyar gazdaság

VOSZ-főtitkár: Mintha benzines hordót gurítanának a tűzbe

Fájni fog mindenkinek 2009 – jósolja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára. Dávid Ferenc több mint egy évtizede "lobbizik" a munkaadókért, szinte ugyanennyi ideje bérszóvivő is az OÉT-ben.

Úgy véli, társadalmi kommunikáció kell ahhoz, hogy az adó-, a nyugdíj- és az önkormányzati rendszer reformja megtörténhessen. Dávid Ferenc a Világgazdaságnak elmondta: aláírták ugyan az országos bérajánlást, de nem értettek vele egyet. A 0 százaléknak ugyanis szerintük dupla üzenete van, egyrészt empátia a vállalkozások iránt, ezzel elismerjük, a cégek küzdenek a túlélésért. Másrészt üzenet, hogy azoknál az állami vállalatoknál, ahol 100 milliárdos veszteség van, ott ne legyen újabb "osztogatás", vagy osszák szét a veszteséget is.

Az VOSZ főtitkára szerint sem a MÁV-nál, sem a többi állami és önkormányzati vállalatnál nem jött volna jól, ha nincs alacsonyabb keresetajánlás, hisz a szakszervezetek az éves bértárgyalásoknál mindig "lobogtatják" az OÉT-egyezséget. Így most a két legnagyobb munkaadói szervezet javaslatára is támaszkodhatnak.

Dávid Ferenc leszögezte: ízléstelen, káros és lejáratja a MÁV-ot, illetve rossz fényben tünteti fel a szakszervezeti mozgalmat a mostani sztrájkhelyzet. De az országot is: súlyos van, ehhez képest épp a munkavállalók érdekképviselői okozzák naponta a milliós károkat a foglalkoztatójuknak, a lakosságnak. Olyan ez, mintha szánt szándékkal benzines hordót gurítanának a már lobogó tűzbe.

A VOSZ főtitkára biztosnak tartja, hogy 2009-ben újra felmerül a sztrájktörvény módosítása. Mint mondta, nem a sztrájkhoz való jogot akarják csorbítani, de tisztázni kell, hogy mi minősül például politikai és gazdasági sztrájknak. A mostani ugyanis biztos, hogy nem gazdasági. De szabályozni kell a munkabeszüntetés kezdeti és végpontját, illetve a még kötelező elégséges szolgáltatások körét, mértékét, különös tekintettel a közszolgálati szférára.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének OÉT
Kapcsolódó cikkek