Magyar gazdaság

A vízügyi hatóságok felfüggesztik a "nagyvízi medrek" kijelölését

A sok panasz miatt az idei év végéig felfüggesztik és felülvizsgálják a hullámtérbe épült ingatlanok "nagyvízi mederként" történő bejegyzését a környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi felügyelőségek - közölte a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KvVM) hétfőn az MTI-vel.

A zöldtárca közleményében kifejti: a hatóságok felülvizsgálják a mederkijelölés határait és ellenőrzik az önkormányzatok árvízvédelmi terveit is, annak érdekében, hogy csak azokat az ingatlanokat sorolják majd a "nagyvízi mederbe", ahol ez a lakosság árvízi biztonsága érdekében a leginkább indokolt. A közlemény kitér arra: a leginkább érintett Dunakanyarban például százévente csak egyszer fordul elő "mértékadó árvízszint".

A "nagyvízi meder" határait ezért ehelyett inkább az utóbbi évek árvizei alatt tapasztalt legmagasabb vízszinthez igazítják, így több ingatlan is kikerülhet a mostani kijelölésből. A minisztérium közleménye megjegyzi: a tulajdonosok kezdeményezésére lehetőség van az egy helyrajzi számon nyilvántartott ingatlan megosztására is, amivel újabb ingatlanok kerülhetnek ki a "nagyvízi meder" besorolásból.

A "nagyvízi meder" kijelölésére a lakosság árvízi biztonságának érdekében van szükség. A besorolás elejét veszi a medrek további beépítésének, mivel a hullámtéren álló építmények akadályozzák az árhullám biztonságos levonulását és növelik az árvízi károkat.

nagyvízi meder ingatlan KvVM hullámtér
Kapcsolódó cikkek