Magyar gazdaság

Gyurcsány: ezermilliárdos átalakításra van szükség az adórendszerben

Nagyjából 1000 milliárdos átrendezésre van szükség az adórendszerben - közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a rendkívüli parlamenti ülésen elmondott beszédében.

Ez az első globális, modern válság a történelemben, szinte mindenre és mindenkire kiterjed. Munkahelyek szűnnek meg világszerte, csökken az ipari termelés, zuhan az illetve nincs elegendő pénz a beruházásokhoz - szögezte le a kormányfő.

Nagyjából a világon az eddig forgalomba lévő pénz mintegy 20 százaléka tűnt el. Az unió hivatalosan is recesszióban van, az államok eladósodnak, a költségvetési hiányok rendkívül magasak, és rendre gyengülnek a valuták. Most az elsőkből utolsók lesznek – utalt Gyurcsány Írországra.

Magyarország sem vonhatja ki magát ezen hatások alól. Most nem szabad légvárakat építenünk – tette hozzá. Magyarország jól tette, hogy gáztározókat épített, meg tudta óvni magát a gázválságtól, de a gazdasági krízis nem ilyen lesz.

Úgy gondoljuk, idén 2,5-3 százalék körül fog csökkeni az ország jövedelme - mondta. Ez időben 10-15 százalékkal gyengült a forint. Megállt jelenleg az a reformfolyamat, ami jellemezte a 90-es éveket. 2001 után Magyarország letért a fenntartható fejlődési pályáról, s tartalékainak jelentős részét elvesztette.

A belpolitikai háborúskodás és gyűlöletkeltés uralja a közbeszédet, amely időnként az útszéli kocsmai hangulathoz hasonlít. Ezenkívül az illúziókeltés is árt az országnak. A kormányváltást majd eldönti a parlament, és eldöntik a választók. A háborúskodás befejezését kell megoldani, s mindegy milyen kormánya van az országnak: abba kell hagyni a háborút - hangsúlyozta.

A kormányfő szerint három dologra kell koncentrálni annak érdekében, hogy Magyarország sikeres legyen a régióban:

1. háború helyett békére van szükség

2. illúziókeltés helyett határozott reformpolitikára van szükség

3. át kell alakítani az önkormányzati, az igazgatási, választási rendszereket, és ehhez hozzá kell tenni a rövid távú válságkezeléseket is.

Béke, reformpolitika, igazgatási reform kell az ország új gazdaságpolitikai modelljéhez, vagyis többre van szükség, mint reformokra - emelte ki a miniszterelnök.

A válságkezelésként először a betétesek védelme volt a legfontosabb, ezt követően a bankok segítése. A múlt héten megemeltük a diákhitelt. Most a lakáshiteleseknek szeretnénk segíteni. Arra törekedtünk, hogy pénzt, pénzt, pénzt pumpáljunk a gazdaságba.

Le fogunk ülni a bankokkal, a Bankszövetséggel, védenünk kell a piacainkat és a termelőket, védenünk kell az exportpiacainkat, és gyorsítani kell a beruházásokat. Ez még csak azonban a rövid távú válságkezelés. Emellett még egy sor változásra szükség van: a szociális és jóléti rendszer átalakítására, az adórendszer, a foglalkoztatási és szociális szféra átfogó reformjára van szükség. Úgy gondolom, nem lehet csak adókat csökkenteni, ez így nem jó - mondta a kormányfő.

Helyette együttes reformok kellenek: Csökkenteni kell a szja-t, és a tb-járulékokat, eltörölni a két különadót (a vállalatit, és a magánszemélyeket érintőeket). Nagyjából 1000 milliárdos átrendezésre van szükség az adórendszerben.

Ennek forrása:

1. adórendszerben lévő mentességeket radikálisan csökkenteni kell

2. mérsékelten növelni kell az áfát

3. vagyoni típusú adózást – kommunális adóktól a telekadóig –, egységes vagyonadó bevezetését kezdjük el.

Azt mondom, ne a munka, hanem a forgalom és a adózzon. Fontos, hogy a szociális rendszer legyen célzottabb, rászorultsági alapú, illetve bruttósítsuk a családi pótlékokat - emelte ki Gyurcsány Ferenc.

Gyurcsány beszéd ülés rendkívüli Parlament
Kapcsolódó cikkek